V Plzni vyšly mapy drobných sakrálních staveb a umění normalizace

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
15.01.2016 12:30
Plzeň

Karel Malich, Okluzní fronta

Plzeň - V Plzni vyšly dvě mapy, které zachycují drobné sakrální stavby a normalizační umění na území města. V projektu Křížky a vetřelci se skupina dobrovolníků a nadšenců věnuje mapování drobných památek a uměleckých děl ve veřejném prostoru. Celková databáze čítá na 1450 položek. Jsou v ní také zahrnuty pamětní desky, portály, pomníky, sluneční hodiny nebo základní kameny, řekl ČTK jeden z členů projektu Aleš Hejna.

Mapa Plzeňští vetřelci II zachycuje drobné umění z dob normalizace, tedy sochy, busty či mozaiky ve městě. "Jde o přehled plzeňských realizací uměleckých objektů, které vznikaly od 60. let až do 80. let 20. století ­ takzvaných vetřelců. Ukazuje to nejlepší a nejzajímavější, co v Plzni lze z tohoto období vidět," řekl Hejna. Katalog vedený na internetu eviduje v Plzni 377 dosud existujících vetřelců. Nejčastější jsou to sochařská díla, který je přes osmdesát. Dále je v seznamu 48 reliéfů, 18 vitráží nebo 14 mozaik. Na mapu jsou zanesení i vetřelci odstranění po roce 1989. Za normalizace podle Hejny vzniklo po schválení ideovými komisemi mnoho děl, mezi nimi i perly, které jsou dnes zapomenuty, ale zaslouží si pozornost.

Všichni svatí Plzně ​je mapa, která představuje venkovní drobné sakrální památky - křížky, kapličky či boží muka, věnuje se i poutním místům. Databáze čítá 253 položek, kolem 50 památek je zmizelých. Nejvíc je v Plzni podle Hejny křížků, a to kolem 60. "Obvykle jde o kovaný kříž na kamenném podstavci, tuto formu má kolem 60 procent křížků v Plzni, kamenných je 30 procent a dřevěných deset procent," shrnul. V Plzni je také 50 kapliček. V mapě jsou vyznačena i jejich jména, pokud se podařilo dohledat, komu byla kaple vysvěcena. Jednou z nejstarších drobných sakrálních památek jsou Gryspekovská boží muka z roku 1606.

Ne všechna nalezená díla se na mapy vešla, jiným se mapa věnuje obšírněji. Zvláštní pozornost věnuje dílům, která byla loni znovuobjevena. Je to především dílo až několikamilionové hodnoty od Karla Malicha nazvané Okluzní fronta nebo socha Rudolfa Svobody Návrat z Kosmu, která dosud leží v kontejneru u Aleje Svobody.

0 komentářů
přidat komentář