Ve výroční den Palachova činu Praha odhalí jeho pomník

Vložil
ČTK
15.01.2016 10:15
Praha

John Hejduk

John Hejduk, Dům syna, dům matky; umístění objektů MCA architekti /Miroslav Cikán a Pavla Melková, ve spolupráci s Václavem Králíčkem

Praha - V den výročí sebeupálení Jana Palacha, který svým burcujícím činem protestoval proti pasivitě lidí několik měsíců po okupaci vlasti, odhalí město Praha jeho pomník. Je dílem amerického sochaře a architekta českého původu Johna Hejduka (1929 až 2000). Již v těchto dnech stojí na Alšově nábřeží, poblíž filozofické fakulty, kde Palach studoval, dvě skulptury. Slavnostně odhaleny budou v sobotu 16. ledna.

Pomník tvoří dvě přibližně šestimetrové geometrické plastiky, z hranatého soklu vycházejí plameny. Světlá představuje postavu syna-světlonoše a tmavá trpící matku. Doplňuje ho pamětní deska s básní amerického spisovatele Davida Shapira Pohřeb Jana Palacha. Napsal ji v roce 1969 na základě novinové zprávy o Palachově činu a sama se stala inspirací Johnu Hejdukovi.

"Inspirovala ho v 80. letech k zajímavé akci, kdy se studenty v Atlantě realizoval první sochu, která se stala iniciačním objektem, k němuž přibyl párový objekt. Po revoluci byl přizván na Pražský hrad, aby realizoval párovou skulpturu, která byla následně věnován československému lidu a městu Praze," řekl dnes architekt Miroslav Cikán, který je s kolegyní Pavlou Melkovou autorem architektonické úpravy místa kolem památníku. Ten je tedy třetí instalací skulptury a jedinou trvalou realizací Johna Hejduka na světě.

V 90. letech byly na Hradě vztyčeny ze dřeva pod názvy House of the Suicide (Dům pro sebevraha) a House of the Mother of the Suicide (Dům pro matku sebevraha). Postupně ale skulptury zchátraly a byly v roce 2000 odstraněny.

"John Hejduk byl můj přítel, byl přítel umění, věřil na spolupráci mezi uměleckými obory. Spolu jsme neustále usilovali o sňatek architektury a ostatních druhů umění. Jsem pyšný na to, co se podařilo, co vzniklo a že nám ostatní pomohli realizovat tento sňatek mezi poezií a hmotným uměním," řekl Shapiro. "John byl mystik a měl takový způsob uvažování, vždycky mi připomínal vítr, vítr, který vane Prahou," doplnil.

"Jedná se po dlouhé době o nejvýznamnější realizaci uměleckého díla národního dosahu ve veřejném prostoru města," uvádí k pomníku ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Petr Hlaváček.

Student Filozofické fakulty UK Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti ní. Palachův čin v Praze připomínají pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí a další na zdi FF UK. Přestože John Hejduk věnoval své dílo Praze před více než dvěma desítkami let, nestihl se významnější pomník burcujícímu a bezprecedentnímu činu pražského studenta vybudovat v roce, kdy si lidé připomněli jeho 45. výročí, ani kdy si připomněli 25 let od pádu totalitního režimu.

0 komentářů
přidat komentář

Související články