ČASOPIS ARCHITEKT - CO SE DĚJE?

Průběžná zpráva o časopisu, který momentálně nevychází

Vložil
Tisková zpráva
14.01.2016 21:45
Vážení čtenáři časopisu ARCHITEKT, vážení předplatitelé, naši příznivci,

kolem časopisu se v posledních měsících a týdnech "dějí věci". Jako jeho vydavatel, který zároveň časopis řídí téměř 11 let, považuji za povinnost informovat Vás o situaci, v jaké se tento titul, jenž vlastní spolek Obec architektů, v současnosti nachází.
Naše vydavatelství KABINET mělo s Obcí uzavřenu smlouvu na dobu určitou - konkrétně nám smlouva skončila 31.12. 2015. Ve smlouvě je řečeno, že minimálně 60 dní před uplynutím smlouvy má s námi OA jednat o jejím případném prodloužení. Leč stalo se cosi jiného. Rada OA, která se sešla v počtu tří, odhlasovala v rozporu se stanovami (k hlasování je potřeba nadpoloviční většina) již v srpnu minulého roku, že vypíše výběrové řízení na nového vydavatele - přičemž impulsem k tomu byl můj "problematický úvodník" v čísle 3/2015, kde jsem si dovolil kritizovat amatérský přístup OA k přípravě tak významné soutěže, jakou je Grand Prix architektů. Dále pak z palce vycucané dluhy, které údajně vůči OA máme a které jsme rozporovali.

Výběrové řízení na nového vydavatele bylo opravdu vyhlášeno 30. září minulého roku, na webových stránkách OA bylo však zveřejněno s velkým zpožděním. Nás o tomto kroku nikdo neinformoval, ani nás OA k účasti nevyzvala, ačkoliv oslovovala kde koho. Paradoxně jsme se tuto informaci dozvěděli od subjektu, který byl Obcí osloven a k řízení vyzván. Takže vše se odehrálo zkraje potichu, za našimi zády. Obec totiž od nového vydavatele požaduje opět šílenou platbu 150 tisíc za číslo, tedy skoro milion ročně - průběžně jsme upozorňovali na neudržitelnost výše poplatku a nabídli již dříve k jednání částku od 0 do 40 tisíc, na což nám do této chvíle nikdo neodpověděl.  Dosavadní částka, kterou OA od nás inkasovala za pronájem svého časopisu, nás trvale totálně vyčerpávala a dusila - tvořili jsme časopis jen díky podprahovému rozpočtu pouze ve dvou lidech - děkuji zde kolegyni Táně Štefánkové za heroické pracovní nasazení. Nemohli jsme posílit a omladit náš dvoučlenný redakční tým, rozšířit jej o pracovníka marketingu a další spolupracovníky, budovat a rozvíjet strukturu a koncepci časopisu. Neměli jsme na služební cesty nejen po českých stavbách, natož do zahraničí, kam jsme byli často zváni "hvězdnými" architekty k návštěvě jejich realizací. Honoráře autorům jsme platili s velkým zpožděním - nemluvě již o mé vlastní mzdě. Finančně jsme se trvale pohybovali mezi nulou a ztrátou, hrazenou z debetního účtu. Bohužel nepomohlo ani několik velice masivních investic, které jsem v průběhu let ne do svého, ale do časopisu Obce architektů, vložil.

Přes naše časté upozorňování Rady Obce architektů na tuto dlouhodobě dramatickou situaci časopisu jsme se nedočkali jakékoliv snahy ji řešit. Naopak jsme až dosud v jakémsi "podezření", že vydávání tohoto odborného periodika je pro nás úžasný byznys - vždyť se podívejte, kolik mají v čísle inzerátů!!!  O diletantismu a naprosté neznalosti vydavatelské problematiky členů ROA svědčí i fakt, že podmínky pro příštího vydavatele zůstávají stejné! V loňském roce jsme neobdrželi grant ministerstva kultury - po mé stížnosti mi náměstkyně ministra sdělila důvod: kdybychom neplatili Obci architektů poplatek za vydávání, jistě bychom časopis dále udrželi při životě.

K dnešnímu dni nejsme nikým informováni o průběhu řízení, kde vyhlášení výsledků bylo již po několikáté odloženo, stále se dovídáme o nových a nových subjektech, které OA v rámci této podivné hry, dávno po uzávěrce soutěže, oslovuje. Nikoho v OA netrápí, že časopisu tímto výrazně škodí, ať jej bude vydávat kdokoliv: zcela jsme zastavili redakční práce. Inzertní prezentace se často sjednávají na celý rok dopředu a nejistota budoucnosti titulu zájemce o inzerci velice odrazuje a přecházejí raději ke konkurenci. Žádosti o granty také mají své termíny -  podávají se většinou na podzim. To vše již bylo masivně zpřetrháno.

Pravděpodobně to nebudeme my, kdo se dalšího vydávání časopisu chopí. Zatímco ostatní členové ROA ke všemu zarputile mlčí, tak namísto konstruktivního jednání si s panem předsedou Parmou vyměňujeme nepěkné dopisy - tu mi vyhrožuje justicí, tu mi posílá upomínky před žalobou, aniž by bylo uvedeno přesně za co, tu hrozí kontrolou z finančního úřadu. Pan předseda mne prostě nemá rád. Že jistě nevybere nás, potvrzuje zatím poslední milý dopis z jeho strany:
 

Sent: Wednesday, January 13, 2016 12:59 PM
"Pane Macháčku,
Jděte prosím  již s Vašimi argumenty a výmluvami a zdůvodněními do …… Nejste žádný bůch!
Zdraví M.G.Parma - předseda obce architektů"


No těbuch, řekl jsem si po přečtení - to je docela síla na oficiální dopis zástupce spolku OA. Bůh mu odpusť.

Předali jsme Obci architektů databázi předplatitelů a je proto nyní na Obci zabezpečit kontinuální zasílání titulu předplatitelům. Končíme s velkou ztrátou - ziskem je nám ale pocit, že jsme odvedli slušný kus poctivé práce, že jsme pro českou architekturu a její tvůrce byli vždy zrcadlem a také podporou, prostorem pro poměrně velkorysou možnost prezentace a konfrontace práce českých architektů. Že jsme i za těžkých podmínek udrželi časopis na určité odborné a kulturní úrovni při životě. Ocenili to mnozí, například Unie vydavatelů trojnásobným titulem Nejlepší odborný časopis roku. Zvlášť hřejivá ocenění však přicházejí v podobě desítek krásných, až dojemných dopisů, které k celé kauze od Vás dostáváme.

Děkujeme za přízeň, podporu a pochopení a spolu s Vámi držíme dvaašedesátiletému časopisu ARCHITEKT palce do dalších let.



Váš  
Julius M a c h á č e k, exšéfredaktor
vydavatelství KABINET
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Když se dva perou...
Petr Vaněk
19.01.16 05:12
...
Daniel John
20.01.16 10:22
Vážený pane Macháčku,
josef smutný
23.01.16 07:23
trefa
Michal Schwarz
27.01.16 02:53
zobrazit všechny komentáře

Související články