Brněnské bienále designu přijímá soutěžní práce do 15. ledna

Vložil
ČTK
07.01.2016 12:45
Brno

Brno - Poslední dny do uzávěrky zbývají grafickým designérům z celého světa, kteří se chtějí ucházet o ceny na letošním brněnském bienále. Prestižní oborová akce přijímá přihlášky do 15. ledna, a to bezplatně prostřednictvím webových stránek bienále. ČTK to sdělila mluvčí pořádající Moravské galerie v Brně Michaela Banzetová.

Bienále tradičně patří k hlavním kulturním akcím sudého roku v Brně. Zároveň se řadí k nejstarším a největším přehlídkám grafického designu na světě. Minulý ročník, který byl zaměřený na školní práce, byl z hlediska návštěvnosti rekordní. Do tří paláců Moravské galerie přišlo 40.000 lidí.
Letos se bienále znovu otevírá profesionálům. Jejich dodaná díla ohodnotí nejprve výběrová porota. "Posoudí především přístupy a způsoby řešení konkrétních zadání a estetickou a funkční kvalitu artefaktů, to vše též s ohledem na prostorová omezení výstavních sálů," uvedla Banzetová. O laureátech pak rozhodne mezinárodní porota, která se v Brně sejde v polovině června.
Vyhlášení výsledků pořadatelé plánují na 16. června, kdy také otevřou bienálové výstavy. Tu hlavní tradičně složí ze soutěžních prací. V expozici "Které zrcadlo chceš olizovat?" představí mezinárodní tým díla na rozhraní reality a fikce. Budou nejen ve výstavních síních, ale i v ulicích města a na dalších místech. Profilovou výstavu bude mít Zdeněk Ziegler, autor mimořádných filmových plakátů.
Při posledním bienále v roce 2014 porota Velkou cenu neudělila. Dílčí ocenění si odnesli Češka Pavla Nešverová, Švédka Emma Olandersová, Japonec Daisuke Kašiwa a nizozemská škola Werkplaats Typographie. Čtyři její absolventky letos v Brně připraví samostatnou výstavu, která vyjádří jejich subjektivní pohled na současný grafický design. Výchozím bodem výstavy bude rozsáhlá sbírka grafického designu Moravské galerie v Brně, rozšiřovaná od samých počátků bienále v 60. letech minulého století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články