V Brně letos dokončí 51.500 metrů kanceláří v pěti budovách

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
06.01.2016 17:50
Brno

Areal Slatina, Brno
Brno - V Brně letos developeři plánují dokončit pět nových kancelářských budov, které nabídnou 51.550 m². Jedná se o nejvyšší roční přírůstek administrativních prostor od roku 2007. Poprvé za posledních 20 let navíc přibude v Brně více kanceláří než v Praze, kde se očekává přes 30.000 m², vyplývá z tiskové zprávy poradenské společnosti. V Brně bude po dostavbě nových budov k dispozici 535.000 m² kanceláří.

Ještě donedávna přitom nebyl o nové kanceláře v Brně velký zájem a na konci roku 2014 se jejich neobsazenost blížila 20%. V polovině loňského roku už to bylo jen 16,5% a očekává se další pokles. "Nyní jsou moderní kanceláře v širším centru fakticky obsazené. Do Brna přicházejí nové firmy především z oblasti informačních technologií a stávající společnosti se rozšiřují. Volné už zbývají kanceláře na méně prestižních místech mimo centrum města," řekl ČTK Lukáš Netolický, který se v poradenské společnosti věnuje brněnskému trhu.

Dlouho také stagnovala cena nejvyššího dosažitelného nájemného na 12,5 eura (asi 338 Kč) za metr čtvereční, což je údaj za loňské první pololetí. "Očekáváme, že vzhledem k rostoucí poptávce poroste i cena nájmu," řekl Netolický. Podle jeho zjištění už je většina kanceláří v nových projektech obsazená.

Letos by se měl dokončit polyfunkční dům Dorn vedle Vaňkovky, ve Škrobárenské ulici vznikne další budova v Business parku Ponávka pro IBM a skončí rekonstrukce kancelářského komplexu ve Smetanově. Každý z těchto projektů nabídne okolo 8000 m². Přes 15.000 m² nabídne budova v Areálu Slatina a téměř 13.000 m² bude mít Campus Science Park C v bohunickém kampusu.

Větší zájem firem a vyšší obsazenost budov souvisí s oživením ekonomiky a s tím, že velká část budov se dostavěla v Brně v letech 2012 až 2014, kdy větší oživení teprve startovalo. "Nebyly to hospodářsky silné roky a developeři museli motivovat firmy, aby si pronajímaly kanceláře zrovna u nich. Až když firmy začaly cítit, že trh poroste, stěhovaly se do nového a začaly nabírat zaměstnance," řekl Netolický.

Velký zájem je především o centrum města. Kanceláře, které do něj mají daleko, se musí o získání nájemců více snažit. Problém mají kanceláře špatně dopravně dostupné a bez služeb. "Firmy znovu nacházejí výhody sídla v centru. Je to prestiž a také benefit pro zaměstnance, protože mají v dosahu MHD a služby. Především IT firmy se o zaměstnance přetahují a je výhodnější jim nabídnout práci v centru, než jim přidávat na platu," vysvětlil Netolický.

V nejbližších letech podle něj bude velmi obtížné uspokojit firmy, které by si chtěly v širším centru Brna pronajmout kanceláře o velikosti 1000 m² a více, nebude pro ně místo. "Zatím se nestaví žádný další projekt," poznamenal Netolický.

Do statistiky kancelářských ploch se počítají pouze budovy s nabídkou větší než 1000 m² a nepočítají se budovy státní správy.

0 komentářů
přidat komentář

Související články