V chátrajících domech v centru bude sídlit Kreativní klastr Praha

Vložil
ČTK
30.12.2015 17:05

Praha - V chátrajících domech u Staro- městského náměstí, pro které Praha marně hledala využití, bude sídlit Kreativní klastr Praha. Instituce má být centrem vzdělání, kultury a kreativity. Primátorka Adriana Krnáčová ho spolu s Institutem plánování a rozvoje (IPR) a Univerzitou Karlovou přestaví na začátku roku, vyplývá to z pozvánky na tiskovou konferenci k projektu.

"V samém srdci Prahy na Staroměstském náměstí chátrá už víc jak devět let blok historických radničních domů. Současné vedení Prahy chce do těchto významných prostor vrátit život," píše se v pozvánce. V domě U Zlatého rohu sídlí od letošního roku také Skautský institut, kde skauti pořádají různé přednášky, výstavy či workshopy.

Klastr je původně termín týkající se hlavně průmyslu, označené pochází z anglického "cluster", což je shluk, chumel či hromada. Má jít o seskupení nezávislých firem a přidružených institucí, které si navzájem konkurují, ale také kooperují. Například poblíž Prahy se letos v lednu otevřelo inovační centrum InnoCrystal zaměřené na rozvoj biotechnologických projektů s mezinárodním potenciálem. Z průmyslu se označení přesunulo i do jiných oblastí. Kreativním klastrem je například přeshraniční CreaClust Zlín-Trenčín, který vznikl spoluprací tamních univerzit.

Blok radničních domů, který už roky zeje prázdnotou, těsně sousedí se Staroměstskou radnicí. Řadí se k němu i historický Dům U Minuty, z něhož je výhled přímo na Staroměstské náměstí. Původně tu sídlili magistrátní úředníci, kteří se ale v roce 2006 sestěhovali do pronajatého Škodova paláce. Za dvacetileté užívání paláce se Praha zavázala zaplatit více než čtyři miliardy korun. Vedení města se kvůli nájemnému s majiteli soudí.

Využití pro chátrající domy se dosud najít nepodařilo. Praha byla několik let vázána smlouvou s módní návrhářkou Blankou Matragi, která před lety vyhrála výběrové řízení a chtěla domy přestavět. Ze záměru ale sešlo. Minulé vedení Prahy se chtělo na dočasném pronájmu domluvit s Uměleckoprůmyslovým muzeem (UPM), které své vlastní kanceláře opravuje.

Podle původního projektu měly v komplexu domů vzniknout byty. Město počítalo s investicí za 900 milionů korun. Památkáři se ale obávali o osud už tak poničených domů.

0 komentářů
přidat komentář