Pardubice reklamují revitalizované Tyršovy sady

Vložil
ČTK
22.12.2015 22:50
Pardubice

Pardubice - Pardubice reklamují revitalizované Tyršovy sady. Po dešti zůstává na cestách voda. Stavební firma musí sjednat nápravu. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Charvát (ANO)."Konstrukce povrchů chodníku měly být výš. Měly by se dosypat mlatové cesty na úroveň okolního terénu," řekl Charvát.

Charvát, který je profesí stavař, konstatuje, že v Tyršových sadech jsou spodní vody, park je pod hladinu Chrudimky a Labe. "Sady mají komplikovaný meliorační systém, který nezareaguje hned," dodal Charvát.

Rekonstrukce sadů a okolí měla tři stavební části. Podzámecký park hradí radnice s pomocí evropských fondů, podzámecký biotop a kavárnu ze svého rozpočtu. Celá rekonstrukce přišla na více než 105 milionů korun. Stavební práce trvaly 14 měsíců, o tři měsíce déle, než byl původní harmonogram.

Parkový komplex existuje od roku 1931, vznikl jako zázemí pro Výstavu tělovýchovy a sportu. Rozlehlé výstaviště se stalo oblíbeným vycházkovým místem. Po válce začaly sady chátrat a poslední výstavní pavilon zanikl v roce 1977. Rozsáhlejší rekonstrukce se uskutečnily v 80. letech.

V novodobé historii vznikla první studie na revitalizaci sadů v roce 2002. V roce 2011 začala první revitalizace, práce však firma záhy přerušila. Druhý tendr řešil antimonopolní úřad, což zahájení obnovy sadů zdrželo. Rekonstrukci také čtyři roky komplikoval spor s ochránci přírody, kteří si nepřáli masivní kácení. Desítky stromů se proto neporazilo.

0 komentářů
přidat komentář