Brno podepsalo s Messe Düsseldorf smlouvu o odkupu 61% akcií

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
22.12.2015 22:20
Brno

Brno - Brno se dnes stalo majoritním vlastníkem Veletrhů Brno. Od Messe Düsseldorf získalo 61% akcií, které přidalo ke svým původním 34%. Zaplatí za ně 8,3 milionu eur (225 mil. Kč). Součástí je také podřízená půjčka, kterou musí německé straně splatit Veletrhy a činí 13,7 milionu eur (370 milionů Kč). Smlouvu dnes podepsali brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), předseda představenstva Veletrhů Brno Helmut Winkler a jednatel Messe Düsseldorf Bernhard Stempfle.

K podpisu mohlo město přistoupit díky hlasování zastupitelstva, které minulý týden schválilo znění smluv. "Jsem rád, že se takové podmínky podařilo dohodnout. Díky dobré práci firmy a dobré pověsti je Brno už řadu let vnímáno jako veletržní město," řekl na tiskové konferenci Vokřál. Pět procent akcií ještě patří minoritním akcionářům. Město zatím neplánuje, že by tento stav měnilo.

Düsseldorfské angažmá končí v Brně po 17 letech. Firmy ale budou dál spolupracovat. "Uzavřeli jsme nové smlouvy a některé jsme prodloužili. Budeme například využívat Veletrhy jako zástupce pro Českou republiku. Společnost bude také zajišťovat stavbu veletržních stánků v Düsseldorfu, tato smlouva je prodloužená až do roku 2021," řekl Stempfle.

Němci se rozhodli k prodeji podle Stempfleho kvůli tomu, že pro ně bylo náročné spravovat z Düsseldorfu velký a navíc částečně památkově chráněný areál. "Brno jej bude lépe obhospodařovat. My se chceme více angažovat v rozvojových zemích, jako je Indie, Čína či jižní Amerika," řekl Stempfle.

První jednání byla již před několika lety. Předchozí vedení města však váhalo, jak by mělo dál postupovat. "Až s příchodem primátora Vokřála jednání akcelerovala a jsem rád, že i díky němu se jednání podařilo dotáhnout," řekl Winkler. Nyní musí město s vedením společnosti zajistit nové zaměstnance v managementu po odcházejících zástupcích německé strany.

Podle Vokřála je společnost zdravá a není důvod se obávat o její budoucnost. "I když opozice se to snažila zpochybnit a tvrdila, že úvěrové zatížení je příliš velké," řekl Vokřál. Nejpozději za osm let by měly být úvěry splacené. Od roku 2012 společnost hospodaří se ziskem, za poslední roky umořila téměř 500 milionů korun, zbývá splatit ještě 800 milionů.

Vlastnictví v rukou města má podle Vokřála klíčový vliv na Brno. "Je to jedna z hlavních branží, která drží ekonomiku města. Je na ni napojena terciární sféra," uvedl Vokřál.

Již dříve Vokřál zmínil, že město se bude snažit o stavbu tramvajové smyčky u vozovny v Pisárkách, která by pomohla lépe obsloužit severozápad města. Na pozemcích Veletrhů se má také stavět hasičská stanice. Dále se má areál více otevřít veřejnosti a kulturním či sportovním akcím. Klíčové však je, aby areál nadále sloužil veletrhům a mohly se zde konat dvě ekonomicky klíčové akce, jimiž jsou strojírenský veletrh a veletrh zemědělské techniky Techagro.

0 komentářů
přidat komentář