Dvě slovenské obce se přou kvůli prodeji kostela do Čech

Vložil
ČTK
17.08.2006 11:20
Praha

Praha - Dvě východoslovenské obce, Habura a Malá Polana se přou kvůli kostelu, který už 71 let stojí v Hradci Králové. Vesnice Habura prodala v  18. století svůj dřevěný kostel vedlejší Malé Polaně, která ho před 71 lety opět prodala, a to českému Hradci Králové. Teď si na tento obchod vzpomněl starosta Habury, které kostel patřil původně, a chce ho zpátky. Dnes o tom informovala televize Nova.

    Kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě a už 71 let je součástí Jiráskových sadů v Hradci Králové. Postaven byl začátkem 16. století. Habura ho v roce 1759 prodala do obce Malá Polana a ta ho prodala do Hradce Králové.
    Habura ho chce ale nyní nazpět, protože zjistila, že kostel je pravděpodobně nejstarší v širokém okolí. Snaží se dokázat, že se prodej uskutečnil bez řádné smlouvy. Starosta Malé Polany Andrej Ličko ale tvrdí, že Habura už peníze kdysi dostala a nemůže tedy žádat kostel zpět.
    "Pokud by došlo k nějakým sporům, tak město se bude bránit," reagoval Josef Malíř z královéhradeckého magistrátu. Advokát Pavel Hagyari Nově řekl, že i v případě, pokud by se zjistilo, že kupní smlouva na kostel je neplatná, je šance na vrácení kostela minimální, a to vzhledem k době, která již uplynula.
0 komentářů
přidat komentář