Ostrava má opravenou ulici vedoucí k centrálnímu náměstí

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
09.12.2015 20:40
Ostrava

Ostrava - V centru Ostravy se dnes otevřela rekonstruovaná ulice 28. října, která je jednou z přístupových cest k hlavnímu Masarykovu náměstí. Oprava stála zhruba 28 milionů korun a převážnou část nákladů uhradí městský obvod s pomocí evropských peněz. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

Ulici 28. října stavebníci opravovali v úseku od Masarykova po Smetanovo náměstí. "Rekonstrukce si vyžádala přeložku vodovodu, rekonstrukci části kanalizace a přeložku části vedení nízkého napětí. Proveden byl rovněž archeologický průzkum Národním památkovým ústavem, jelikož se ulice nachází v památkové zóně," řekla Pondělíčková.

Ulici s novým povrchem z žulové dlažby a kostek nyní lemují lavičky, stromy i sloupy veřejného osvětlení. "Unikátním prvkem je kolejový památník s historickou zastávkovou tabulí. Je zde 21 vzrostlých javorů, 20 nových laviček z tryskané žuly s dřevěným sedákem z tropického dřeva a 49 samostatně stojících regulačních sloupků se znakem města Ostravy, které vizuálně oddělující chodníky od vozovky. Dalších 16 litinových sloupků je osazeno odpadkovými plechovými koši. V ulici nechybí ani tři stojany na kola a osm světelných reklamních skříní typu Citylight," doplnila mluvčí.

Modernizace je letošní největší investiční akcí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Oprava zóny měla asi měsíční zpoždění, které způsobil právě archeologický průzkum i větší rozsah zemních prací, než se původně očekávalo.

"Renovace je významná nejenom pro obvod, ale myslím, že pro celé město. Dlouhá léta se to neřešilo. Očekávám od toho oživení a že ty prázdné výlohy se brzy zaplní. Myslím si, že tohle je takový první bod, co udělat s centrem," uvedl místostarosta Dalibor Mouka (Ostravak). V ulici by se v budoucnu například mohly rozšířit i vánoční trhy, které se letos kromě Masarykova náměstí konají i na sousedním Jiráskově náměstí.

Primátor Tomáš Macura (ANO) dnes naznačil, že si do budoucna dokáže představit další rozšíření trhů, které by se rozrostly více právě do přístupových ulici k centru města. "S rozvojem vánočních trhů jsme už v letošním roce začali. Teď, když máme hezkou ulici 28. října, která je široká, tak to rozšíření očekáváme, ale záleží také na poptávce prodejců," doplnil místostarosta.

0 komentářů
přidat komentář