České Budějovice vypíší soutěž na obnovu českokrumlovské točny

Vložil
ČTK
17.08.2006 10:55
České Budějovice

České Budějovice - České Budějovice vypíší architektonickou soutěž na rekonstrukci otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Ve středu to schválili českobudějovičtí radní, řekl dnes novinářům náměstek primátora Juraj Thoma. Soutěž má vyřešit umístění točny v zahradě krumlovského zámku. Magistrát proto osloví určitý počet architektů a designérských ateliérů nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Návrhy vyhodnotí porota složená ze zástupců samospráv, Českého výboru pro UNESCO, ministerstva kultury, památkářů a renomovaných architektů.

    Původně měly Budějovice jako vlastník této konstrukce, která vadí památkářům, letos točnu zlikvidovat. Ministr kultury Vítězslav Jandák však v lednu podepsal s primátorem Miroslavem Tetterem dodatek smlouvy, díky němuž může hlediště zůstat v zámecké zahradě až do roku 2008. Budějovice se tím zavázaly, že do konce roku nechají zpracovat studii a projekt, aby točna mohla zůstat na stejném místě v podobě, která by nevadila památkářům, ministerstvu kultury a nerušila okolí.
    "Předpokládáme, že soutěž by měla být ukončena v prvním čtvrtletí roku 2007. Vítězný návrh točny obdrží odměnu jeden milion korun. Na soutěž naváže ihned jednání s vítězem o konkrétním projektu pro stavební povolení," řekl Thoma. Náklady na soutěž se podle něj pohybují mezi 2,25 až 2,5 milionu korun.
    Točna je v barokní zahradě, jež je společně s městem a zámkem zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Její existence nevadí jen památkářům, odstranit ji doporučil i výbor UNESCO.


> Budějovice i Krumlov podporují lehkou konstrukci točny v parku
> Jandák prodlouží život českokrumlovskému otáčivému hledišti
> Architekti se přou s památkáři o koncepci památkové péče
0 komentářů
přidat komentář

Související články