V Dolní Moravě otevřeli 55 metrů vysokou Stezku v oblacích

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
06.12.2015 21:50
Zdeněk Fránek
Fránek Architects

Dolní Morava (Orlickoústecko) - V Dolní Moravě na Orlickoústecku dnes otevřeli 55 metrů vysokou vyhlídku Stezka v oblacích. Atrakce za přibližně 100 milionů korun by měla do oblasti Králického Sněžníku přilákat další návštěvníky a turisticky zviditelnit celý širší region. ČTK to řekl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán. Stavba stojící na skalnatém hřebeni v masivu hory Slamník ve výšce 1116 metrů nad mořem podle něj nemá ve střední Evropě obdobu. Za dopoledne si stezku vyzkoušely desítky lidí.

Konstrukce z modřínového dřeva a ocelových prvků, která výrazně převyšuje okolní smrkový les, je spletí různě se prolínajících chodníků o celkové délce 750 metrů. Cesta je bezbariérová, na vrchol se pohodlně dostanou i lidé na invalidních vozících a s kočárky. Odvážlivci mohou dolů sjet 101 metrů dlouhým tubusem tobogánu s okénky. Z vrcholu lze vidět masiv Králického Sněžníku s údolím řeky Moravy, dohlédnout se dá až na hlavní hřeben Jeseníků, Suchý vrch a Krkonoše se Sněžkou.

Lidé se na vrchol stezky a zpět nemusejí dostat jen jednou trasou. Na věž, která není pravidelnou spirálou, se stoupá po cestách v několika úrovních, mezi patry se dá prostoupit takzvanou pavoučí sítí. "Při adrenalinové atrakci kapka lidé vstoupí na síť mimo osu stavby a pod sebou mají hloubku 55 metrů," uvedl Palán. Tobogán pro cestu dolů bude v zimě kvůli hrozbě srážení vlhkosti z bezpečnostních důvodů uzavřen.

Autor stavby architekt Zdeněk Fránek o díle hovoří jako o adrenalinovém zážitku s naučnou stezkou a pěknou vyhlídkou po okolní přírodě. "Jde o přírodní strukturu, je to abstraktivní plastika, jako když lítá můra, nahodilá stavba, která má samozřejmě svůj skrytý řád," řekl Fránek.

Stezka v oblacích vyrostla od letošního jara poblíž chaty Slaměnka, nedaleko horní stanice lanovky Sněžník. Lidé se k ní mohou dostat lanovkou nebo pěšky po modře značené turistické cestě. Podle původních záměrů měla být Stezka v oblacích otevřena již ve druhé polovině léta, ale posunutí termínu způsobila červencová větrná bouře a samotná složitost originální stavby.

Stezka bude otevřena celoročně, v zimní sezoně od 10:00 do 16:00. Vstupné pro dospělého činí 190 korun a pro děti 120 korun. Jedna jízda tobogánem přijde na 50 korun.

Do jisté míry podobnou stavbou v Česku je od léta 2012 Stezka korunami stromů v Lipně v jihočeské části Šumavy. Lipenská stezka přišla na 62 milionů korun, nabízí výhled až ze čtyřicetimetrové výšky. Její trasa je dlouhá 675 metrů a tobogan má 52 metrů.

Společnost Sněžník je i provozovatelem moderního skiareálu Dolní Morava, který disponuje sedmi sjezdovkami o celkové délce deset kilometrů, dvěma čtyřsedačkovými lanovkami a několika vleky. Letos firma dala 60 milionů korun do modernizace umělého zasněžování sjezdovek.

0 komentářů
přidat komentář

Související články