Hostivařský hřbitov se rozšíří, podobu určí architektonická soutěž

Zdroj
Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy
Vložil
Tisková zpráva
01.12.2015 21:05
Kapacita hostivařského hřbitova už nestačí a bude se muset rozšířit. Jak bude nový hřbitov vypadat, určí architektonická soutěž, kterou organizuje Správa pražských hřbitovů spolu s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Výsledky budou známy začátkem příštího roku.

"Soutěžící architektonické týmy budou mít za úkol přijít s řešením, které efektivně a citlivě využije vymezený pozemek a zohlední již vyprojektované hřbitovní zázemí. To městské části pomůže při rozhodování o dalším směřování lokality nezastavěného území staré Hostivaře," upozorňuje Petr Hlaváček, ředitel IPR.

Výsledek by měl umožnit i případné další rozšíření hřbitova za jeho současné hranice a přijít s architektonicko - urbanistickým řešením hlavního vstupu včetně předprostoru v ulici K Jezeru. Dílčím úkolem pro soutěžící bude navrhnout propojení starého hřbitova s novou částí.

Jedinou podmínkou soutěže je požadavek na uložení pouze zpopelněných lidských ostatků, nikoli umístění klasických hrobů. Soutěžící sami určí, jaký způsob uložení popela považují za vhodný v dlouhodobém horizontu. Lze tedy uvažovat o urnových hrobech, kolumbáriu, zřízení urnového háje s epitafními deskami nebo zvolit rozptylovou či vsypovou loučku. Ta je v současnosti považována za jednu z nejprogresivnějších možností uložení.

Výsledné projekty by měly zdůraznit význam místa pomocí uspořádání zeleně a dalších architektonických prostředků. Soutěžící mohou jít do velkého detailu včetně vyslovení výtvarného názoru na podobu jednotlivých hrobových míst.

Architektonickou soutěž pořádá Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy ve spolupráci se Správou pražských hřbitovů za podpory městské části Praha 15 - Hostivař. Jednotlivé návrhy budou posuzovat osobnosti, jako jsou např. historik Richard Biegel nebo architekt Boris Redčenkov.

Architektonická soutěž na rozšíření hřbitova je v pražském kontextu výjimečná. Jednak se v posledních letech takové soutěže nevypisovaly a jednak probouzí nadějí, že vítězné návrhy navážou na přerušenou tradici české funerální architektury, které se u nás vždy věnovali výjimečné osobnosti své doby.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jen pro info
Pavel
04.12.15 01:53
Jen pro info
Marcel Pencák
08.12.15 08:09
zobrazit všechny komentáře

Související články