MPO: Je třeba podpořit bytovou výstavbu, peníze lze najít

Vložil
ČTK
30.11.2015 23:35
Praha

Praha - V tuzemsku je třeba do budoucna podpořit bytovou výstavbu. Stát by potřebné finance mohl najít v operačním plánu ministerstva pro místní rozvoj, kde je finančních prostředků relativně dost. Na dnešním Žofínském fóru to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu a místopředseda Rady vlády pro stavebnictví ČR Jiří Koliba.

"Některé finanční tituly už vyhlásili a byl bych rád, kdyby se to promítlo i do bytové výstavby jako základního segmentu pozemního stavitelství," uvedl Koliba bez dalších podrobností.

Bytová výstavba v Česku letos však zatím roste. Od začátku roku do konce září se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšil počet zahájených bytů meziročně o víc než šest procent. Dokončených bytů přibylo o 5,6%, když v bytových domech se jejich počet zvýšil o víc než pětinu.

Podle Koliby je sice současný růst stavební výroby uspokojivý, zároveň však velmi nerovnoměrný. "Zatímco inženýrské stavitelství výrazně roste, pozemnímu se stále nedaří. Je třeba najít cestu, abychom tento obor podpořili. A bytová výstavba by mohla být jedním z řešení," dodal.

Podle ČSÚ v září produkce v inženýrském stavitelství meziročně vzrostla o 17%, v pozemním o 4,6% klesla. "S tím poklesem se nemůžeme spokojit. Třeba Státní fond rozvoje bydlení sice funguje, ale je zaměřen nikoliv na dotační, ale na úvěrové tituly. A v situaci, kdy úroky u hypotečních úvěrů jsou na historickém minimu, je nesmysl dotovat úroky. Protože vlastně není co dotovat," řekl dnes Koliba.

Hypoteční trh v ČR letos stoupl o téměř třetinu. Banky poskytly během tří čtvrtletí občanům 75.900 hypoték za celkem 135,3 miliardy korun. Ve stejném období loni banky poskytly 63.600 hypoték za 105,2 miliardy korun, vyplývá z údajů ministerstva pro místní rozvoj. Podle expertů bude letošní rok v počtu i objemu sjednaných hypoték zřejmě znovu rekordní.

Jako největší ohrožení českého stavebnictví ale vidí Koliba vyhodnocení vlivů na životní prostředí, tzv. EIA zákon. "Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nebylo v jednoduché situaci. Mohlo přijmout špatné nebo ještě horší rozhodnutí. Nemuseli jsme přijímat novelu, ale přišli bychom o peníze z EU. Nebo ji přijmout a ohrozit stavbu především větších budov. Ale neumím říct, že nepřijetí novely by bylo menším zlem," uvedl Koliba.

Novela má kvůli EU zavést mimo jiné závaznost výsledků řízení o posouzení vlivů na životní prostředí pro navazující územní či stavební řízení, větší informační povinnost dotčených úřadů a konzultativní účast veřejnosti v povolovacích řízeních. Norma byla jednou z podmínek, aby Evropská komise podepsala s Českou republikou strategickou Dohodu o partnerství. Dohoda určuje, jak bude Česko čerpat peníze z evropských fondů v programovém období 2014 až 2020.

"Česká republika je závislá na čerpání finančních prostředků z EU, a stavebnictví je tím do značné míry ovlivněno. Požadavky Evropské komise v oblasti životního prostředí se velmi zpřísňují. Jestli chceme čerpat prostředky z evropských fondů, musíme plnit její požadavky," reagoval Evžen Doležal, ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ministerstva životního prostředí. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš ale považuje postoj MŽP za absurdní. "Má to za následek fatální zásahy do přípravy staveb," prohlásil.

0 komentářů
přidat komentář

Související články