Na vrchu Soláň na Vsetínsku vzniká unikátní dřevěná zvonice

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
16.08.2006 16:35
Zlín

Zlín - Práce na valašské zvonici, která v těchto dnech vzniká na vrchu Soláň na Vsetínsku, jsou v plném proudu. Dřevěná stavba poslouží jako centrum pro informování o národopisné a umělecké historii Soláně a Čartáku. Unikátní objekt, jejíž objemové řešení vychází z tvarosloví valašské lidové architektury, bude hotový letos na podzim. ČTK to dnes řekla mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Těsně pod vrcholem takzvaného valašského Olympu tak získává reálné obrysy více než 70 let stará myšlenka malíře Františka Podešvy, který právě na Soláni žil a tvořil, a už v té době usiloval o vybudování podobného centra.
"V současné době je dokončeno první patro a nástupní terasa objektu, na září jsou pak naplánovány vnitřní a tesařské práce a lití přibližně stokilogramového zvonu, který nám věnuje zvonařství v Halenkově," upřesnil Jiří Kotásek, předseda Sdružení pro rozvoj Soláně, které na realizaci projektu získalo téměř pětimilionovou dotaci z evropských fondů. Celá stavba přijde na asi 6,5 milionu korun.
Kromě Evropské unie projekt podpořila také města Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm a Karolinka, obce Hutisko – Solanec a Velké Karlovice a Zlínský kraj. Do financování se zapojili i samotní regionální umělci, kteří realizaci projektu vítají a věří, že pomůže propagaci Valašska a jeho umění. Výtvarníci proto svá díla věnovali do dražby, jejíž výtěžek poputuje právě na výstavbu centra. V současné době je asi pět desítek děl vystaveno v hotelu Koh–I–Nor na Soláni. Katalog děl bude k dispozici mimo jiné i ve vsetínském knihkupectví Malina a na internetových stranách sdružení, uvedl Kotásek s tím, že dražba děl se uskuteční 8. září přímo na Soláni.
Po dokončení poslouží zvonice i jako zázemí pro pravidelné akce pořádané Sdružením pro rozvoj Soláně a Muzeem ve Velkých Karlovicích a Rožnově pod Radhoštěm. Mezi nejvýznamnější z nich přitom patří letní malířské, sochařské a řezbářské sympozium, jehož výstupy se postupně stávají součástí galerie výtvarných děl v přírodě na Soláni.
0 komentářů
přidat komentář