Jandák: Peníze na památky z EU, na "živou kulturu" z rozpočtu

Vložil
ČTK
25.09.2005 21:40
Praha

PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák hodlá získat maximum prostředků na obnovu českých památek například z fondů Evropské unie, aby mu zbylo co nejvíce financí z rozpočtu na takzvanou živou kulturu. Uvedl to dnes v diskusním pořadu televize Nova Sedmička. Upřednostňování pomoci především památkám ministrovi lidé z umělecké oblasti dosud často vytýkali.

"Akcentuji památky a peníze zvenku, abych mohl uvolnit prostředky na živou kulturu, které mám, ze státní pokladny," řekl ministr. Odborníci však připomínají, že je velmi podstatné, co je "živou kulturou" myšleno.
Ve svých prohlášeních o získávání peněz pro svůj resort hovoří především o památkách, o jejichž předním místě v české kultuře mluví již od dob, kdy ještě nebyl ministrem. O takzvaném živém umění, které tvoří divadelní, výtvarné a další především progresivní umělecké projevy jdoucí napříč žánry, či o neziskových organizacích se Jandák téměř nezmiňuje.
Dnes sice zmínil, stejně jako ve svém prohlášení vyvěšeném na internetové stránce ministerstva kultury, zlepšení podpory divadlům, orchestrům a dalším kulturním subjektům, které mají statut příspěvkové organizace. Pojem "živé umění" se však užívá především pro projekty nezávislých umělců, kteří pro zajištění prostředků na svou práci soutěží v grantových výběrových řízeních.
O grantech se ministr dosud zatím nezmínil. Systém udílení grantů v kultuře je přitom věc, která kulturní obcí v posledních měsících výrazně hýbala. Impulsem bylo sice především udělení grantů poskytovaných pražským magistrátem, ale kritiku sklízí i systém udílení ministerských grantů. Granty mají i přes malé částky, které z nich žadatelé získávají, zásadní význam pro rozvoj umění.
0 komentářů
přidat komentář