Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Skulpturální pojetí rodinného domu v Kolíně nad Rýnem
Skulpturální pojetí rodinného domu v Kolíně nad Rýnem

Hranaté kubické budovy jsou z hlediska energetické výstavby optimálním formátem. Jak dokládá rodinný dům na předměstí Kolína nad Rýnem, nemusí se přitom vždy jednat o zcela jednoduché tvary! Při prvním pohledu byste možná řekli, že tuto skulpturální rezidenci sestavenou z dílčích prostorových elementů tvoří 3D puzzle kostky.



Celkový dojem z vyčnívajících stavebních bloků, které jsou maximálně využitelné a funkční, umocňuje kontrastní střídání bílých a černých částí fasády. Architekti Hans-Peter Höhn a Carolin Riedel k projektu poznamenávají, že při návrhu vyšli z principu „sčítání a odčítání, interpretace hmoty, prostoru a meziprostoru“.

Něco plastického, skulpturálního …

Současní majitelé, mladá rodina se dvěma dětmi, architekty od počátku spolupráce seznamovali s abstraktní představou a přáním vsadit domu moderní, plastickou - skulpturální architektonickou řeč. Vznikla neobvyklá myšlenka základního tělesa o rozměrech 12,5 x 13,5 x 6,5 m, ze kterého by vyčnívaly jednotlivé elementy. Ke zvýraznění plastičnosti objektu přispělo použití kontrastních barev. U projektu však rozhodně nejde o nepromyšlené a libovolné rozmístění vyčnívajících částí. Každá jednotka má v rámci všech tří obytných podlaží svou funkci a využití.

Uvnitř se nacházejí dva hlavní vzdušné prostory, jeden v obývací části, druhý nad vstupní zónou, ty objekt vertikálně propojují a zároveň poskytují různorodé pohledy uvnitř interiéru i do exteriéru. Ze vstupní haly v přízemí se dveře otevírají do šatny, toalety pro hosty a studovny. Předsíň navazuje na otevřenou kuchyň, rozšířenou o jídelnu, ze které se přes dva schody vchází do obýváku. Příjemný plynulý přechod mezi interiérem a zahradou zprostředkovává velkorysé zasklení před venkovní terasou.

První patro jasně odděluje prostory rodičů a dětí, své místo zde zaujímá prostorná relaxační koupelna se saunou a oddělené ložnice včetně sanitárního vybavení pro obě generace. Schody do dalšího patra vás vyvedou do studia, vedle kterého se rozprostírá skvělá střešní terasa. Zde si rodina v kteroukoli denní dobu může užívat slunce a nerušený výhled. Technické zázemí a domácí dílna jsou umístěny v suterénu, který navíc nabízí také velkou společenskou místnost, v podstatě hernu, a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou.

Transparentnost prolamující masivnost

Vzhled domu bezesporu primárně vytvářejí matné černé a bílé kubické elementy, navržené jako pevná konstrukce. Nepřehlédnutelným horizontálním prvkem fasády jsou však lesknoucí se prosklené plochy. Zvoleny byly okenní jednotky různých velikostí, konstruované na míru s ohledem na příslušné umístění, orientaci fasády a samozřejmě i požadavek diskrétnosti v intimních zónách. Všechny transparentní prvky sjednocují štíhlé linie hliníkových okenních profilů v šedém tónu RAL 7016.

Požadavek moderního designu a zároveň atraktivní energetické koncepce budovy vedl architekty k výběru vysoce tepelně izolovaných hliníkových profilů s trojitým izolačním zasklením. V návaznosti na konzultace a technické poradenství společnosti Schüco i souhlas klienta padla volba na systémové řešení Schüco AWS 70.HI. Tento profil s vynikajícími hodnotami tepelné izolace umožňuje využití na různé typy okenních formátů s konstrukční hloubkou  pouhých 70 mm. Vysoké požadavky na tepelnou izolaci a vodotěsnost byly kladeny také na velkoformátovou konstrukci posuvně zdvižných dveří, umístěných mezi obývákem a terasou v přízemí. Se skleněnými jednotkami o rozměru až 2,65 x 2,65 m i bezbariérovým přechodem si poradil systém ASS 70.HI.

V celém objektu klient preferoval konvenční mechanické kování, výjimku představují hliníkové vchodové dveře ze systému Schüco ADS 70.HI (jednotně v odstínu RAL 7016), vybavené biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů Schüco Fingerprint.

Detaily projektu:
Projekt: Rodinný dům v Kolíně nad Rýnem
Architekt: archicraft - Dipl.-Ing. M.sc. Hans-Peter Höhn, Dipl. Ing. M.sc. Carolin Riedel, Kolín nad Rýnem
Zpracovatelská firma: Fensterbau Bracht, Brüggen
Obytná plocha: 380 m2
Plocha pozemku: 730 m2
Topný systém: Tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kondenzačním kotlem
Dokončení: 2014

Další specifikace:
Komplexní řešení z okenních profilů Schüco AWS 70.HI a dveřních profilů ADS 70.HI v šedém odstínu RAL 7016 doplňuje systém posuvně zdvižných dveří Schüco ASS 70.HI.
Trojité izolační zasklení, okenní jednotky v bezpečnostní třídě RC 2.
Vchodové dveře s biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů Schüco Fingerprint.

fotografie: archicraft.de, Schüco
Zdroj: Schüco CZ s.r.o.
Vložil: Tisková zpráva, 25.11.15 11:00
Návštěvnost: 3023 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Související články
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.