Vozovna - otevření nové pobočky Městské knihovny v Praze

Zdroj
Lenka Hanzlíková, Městská knihovna v Praze
Vložil
Tisková zpráva
21.11.2015 17:35
Projektil architekti

Vozoven je v Praze více, ale jen jedna nabízí knihy a prostor pro kulturu. Lidé ji od 30. 11. 2015 najdou v Praze 3 na Koněvově ulici, kde Městská knihovna v Praze a městská část Praha 3 otevírají víceúčelový kulturní prostor. Jednoduše pobočku knihovny a nové kulturní centrum - VOZOVNU.
Prostor Vozovny vznikl rekonstrukcí původní prodejny potravin v přízemí a suterénu obytného domu s adresou Za Žižkovskou vozovnou 18. Ke vstupu však kolemjdoucí láká hlavní vchod z Koněvovy ulice. Architekti ze studia Projektil se rozhodli využít původních výloh k průhledu do prostoru knihovny a posílili tak otevřenost a propojení knihovny s ulicí. Kolemjdoucí mohou být zlákáni k návštěvě a čtenáři mají z pohovek přehled o dění na ulici a výhled na projíždějící tramvaje. 
Knihovna v přízemí nabídne návštěvníkům kromě zmíněného pohodlného sezení cca 14.000 svazků knih, výběr denního tisku a časopisů, studijní/čtecí koutek nebo internet v pevné i bezdrátové podobě. Chybět nebude ani dětské oddělení s knihovnou - ledním medvědem a stropem oživeným světly v podobě pestrobarevných balónků. A možná přijede i ta tramvaj…
"Rádi bychom, aby se knihovna stala pro oblast Pražačky místem, které lidé budou vyhledávat nejen, když si chtějí něco pěkného přečíst. Plánujeme spolupráci se školami zejména v oblasti podpory dětského čtenářství i blízkými neziskovými organizacemi, a samozřejmě se svým nejbližším sousedem - stejnojmenným kulturním centrem Prahy 3 sídlícím přímo pod knihovnou," přibližuje budoucí plánované aktivity Renáta Jíchová, vedoucí Obvodní knihovny pro Prahu 1, 2 a 3.
Víceúčelové sály kulturního centra Prahy 3 v suterénu jsou sice s knihovnou spojeny zdviží a schodištěm, ale zároveň mají vlastní vchod z ulice a mohou tak fungovat zcela odděleně i v dobu, kdy je knihovna zavřená.  Kromě foyer se schodištěm, které nabízí sezení a sledování televizního programu na zavěšených obrazovkách, se v prostoru suterénu nachází dva oddělitelné sály s celkovou kapacitou až 100 míst. Osvěžení návštěvníků zajistí nabídka kavárny s otevírací dobou v době kulturních akcí nebo nápojový automat.
"Těším se, že se kulturní centrum Vozovna stane místem, které bude nabízet bohatý program složený z různorodých aktivit. První zajímavé akce proběhnou hned první den provozu. Děti srdečně zveme na pohádku od 11 hodin, dospělé k poslechu swingu v podání Avalon Swing Tria od 15.30 nebo recitál Vladimíra Merty od 19.00 hodin," slibuje zajímavé kulturní zážitky zástupce starostky pro kulturu Alexander Bellu. 
Investorem rekonstrukce prostor Vozovny je městská část Praha 3, která vyšla vstříc žádostem občanů o nové prostory pro pobočku knihovny. Pobočka Chmelnice, která čtenářům sloužila od roku 1965, ukončila svůj provoz v roce 2014 z důvodu výpovědi od majitele objektu, ve kterém sídlila.  
A proč název Vozovna? Vozovna odkazuje na Žižkovskou vozovnu, která se nachází hned za rohem, a upozorňuje na výborné tramvajové dopravní spojení.   
Dopravní spojení: tramvaje číslo 1, 9 a 11 do zastávky Vozovna Žižkov.
Otevírací doba knihovny: Po 13-19, Út 9-16, St 12-19, Čt 12-19, Pá 9-16.

Více informací >

Související články