Rónova Sedícího čerta Karlovarští podle ankety většinou nechtějí

Vložil
ČTK
13.11.2015 10:10
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Obyvatelé Karlových Varů se v anketě vyjádřili většinou proti tomu, aby město koupilo sochu Sedícího čerta Jaroslava Róny. Sochu, která je nyní před Tržní kolonádou, nabídl autor městu za 2,5 milionu korun. Vedení města ale zřejmě vyslyší názor veřejnosti a nabídku odmítne, řekl dnes ČTK primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

"Ve vedení jsme se rozhodli, že o nabídce nebudeme rozhodovat bez nápovědy veřejnosti. A veřejné mínění nám napovídá a my se podle toho asi zachováme. Podle třetiny občanů je to škoda a já se musím přiznat, že do té třetiny patřím," řekl Kulhánek.
V anketě, do níž se zapojilo více než tisíc lidí, se zhruba dvě třetiny respondentů vyjádřilo proti koupi. Svou roli v tom mohla sehrát i relativně vysoká cena. Socha je ale z bronzu, což samo o sobě cenu díla zvyšuje. "Váží půl tuny. Ani doprava a instalace tak nebyly zadarmo. Ani opakované čištění od barev a sprejů," napsal v dopise městu autor. Původní nabídka byla na tři miliony korun, Róna ale půl milionu slevil.
Socha byla do lázeňské zóny umístěna před loňským filmovým festivalem a původně zde měla být jen rok. Pokud vedení města skutečně nabídku na koupi sochy odmítne, Sedící čert v Karlových Varech zůstane zřejmě do konce roku. "V podstatě nepřekáží, problém s ní nemá ani správa kolonád. Bude záležet na autorovi," dodal mluvčí magistrátu Jan Kopál.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vtip?
ferdos
13.11.15 11:20
zobrazit všechny komentáře