Ministerstvo prohlásilo pivovar v Dobrušce kulturní památkou

Vložil
ČTK
12.11.2015 11:10
Hradec Králové

Hradec Králové - Ministerstvo kultury prohlásilo stavbu pivovaru v Dobrušce na Rychnovsku za nemovitou kulturní památku. Soukromý majitel v objektu obnovil provoz pivovaru a budovy postupně opravuje, informovala dnes ČTK Eva Macková z Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově na Náchodsku.
Pivo se v Dobrušce původně vařilo v domech na náměstí, po velkém požáru v roce 1866 se začal budovat současný pivovar. Nefunkční areál pivovaru a sladovny koupil v roce 2007 prostřednictvím firmy Staročeský pivovárek Milan Vedra, který provoz oživil. Nový majitel například nahradil asfaltové a betonové povrchy komunikací žulovými kostkami a v roce 2013 nechal opravit fasádu sladovny.
"Vzhledem k tomu, že historie pivovarnictví je mým koníčkem již od studií na střední pivovarské škole a pivovarských provozů jsem od té doby pracovně prošel již celou řadu, jsem nesmírně rád, že se nám podařilo do současné doby zachovat a dále rozvíjet výrobu sladu a piva v těchto historických objektech," uvedl Vedra.
Památková hodnota pivovaru v Dobrušce spočívá podle památkářů hlavně v původním funkčním strojním zařízení a technických detailech z let 1927 až 1936. Unikátní je funkční mlecí zařízení na slad, dochovaná je také velká část původních dřevěných nosných konstrukcí, architektonických detailů, jako jsou okenní otvory, žaluzie, schodiště nebo zábradlí.
Na seznam nemovitých kulturních památek bylo letos v Královéhradeckém kraji zařazeno 11 objektů. Mezi technické památky byl kromě dobrušského pivovaru zařazený také železobetonový most v Hostinném na Trutnovsku. "Obloukový most přes Čistou v Hostinném se po konstrukční i architektonické stránce odlišuje od běžné produkce své doby natolik, že ho má smysl památkově chránit. Rovněž je to přes tři čtvrtě století elegantní brána do centra Hostinného, která bude jako kulturní památka zachována," uvedl šéf josefovského pracoviště NPÚ Jiří Balský.
0 komentářů
přidat komentář

Související články