Vznikla Třinecká výzva, usiluje o větší kvalitu staveb

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
11.11.2015 20:25

RNDr. Věra Palkovská, starostkaTřince
Třinec (Frýdecko-Místecko) - Dosáhnout toho, aby zadavatelé veřejných zakázek mohli vybírat stavební firmy podle kvality, a ne výhradně podle nejnižší ceny, chtějí autoři výzvy, kterou dnes podepsali v Třinci na Frýdecko-Místecku. Signatáři Třinecké výzvy jsou starostové měst, zástupci kraje a organizací. Současný stav podle nich vede k tomu, že řada staveb je nekvalitních. Připomínky chtějí zapracovat do chystané novely zákona, jež má podle nich nedostatky.

Třinecká starostka Věra Palkovská řekla, že nový zákon zadavatelům umožní, aby nevybírali firmy jen podle nejnižší ceny, ale podle ekonomické výhodnosti. Nestanoví však jasná pravidla, jak při tom mají postupovat. "U řady výběrových řízení za několik let zpětně můžou nastat problémy. Hrozí, že některá kritéria budou nazvána diskriminační, kvůli tomu přijdeme o část dotace, a ještě nám hrozí sankce," řekla starostka. Nyní podle ní město musí podle nejnižší ceny ze všech firem, které se přihlásí, vybrat bez ohledu na kvalitu.

Starostka řekla, že Třinec ročně proinvestuje ve veřejných zakázkách zhruba 100 milionů korun. "Zhruba u třetiny stavebních firem jsme velmi spokojeni, zhruba u třetiny firem se potýkáme s problémy, ale v konečné fázi stavba doběhne," řekla Palkovská. Přibližně u třetiny firem se od počátku setkávají s problémy. "Stavební dozor musí donutit firmu, aby některé práce dodělala znovu. Nedodržují termíny, neplatí subdodavatelům, objevují se tam skryté různé závady a v konečné fázi to končí mimosoudními dohodami, anebo to vede k soudním sporům," řekla starostka.

Také starosta Bruntálu Petr Rys řekl, že město je donuceno, aby vybíralo vítěze zakázek jen podle ceny. Nový zákon by podle něj měl jasně stanovit pravidla, aby zadavatelé pak nebyli za vlastní kritéria zakázek kriminalizováni.

"Ceny jsou někdy stlačené opravdu pod hranici materiálových nákladů a potom jsou velmi časté souboje s různými firmami, aby dodržely čas, kvalitu i náklady," řekl Rys. Jako příklad uvedl opavskou společnost, která během práce na zakázce zkrachovala. "Zakázek měla více, pravděpodobně všechny pod materiálové náklady, a my s ročním zpožděním doděláváme stavby, i dotované. Musíme složitě vybírat nové firmy, abychom vůbec dokončili zakázku," řekl starosta.

Prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš řekl, že některé firmy "střelí ceny v podstatě od boku" a když zakázku vyhrají, pořádně nevědí, jak ji udělat. Proto by podle něj měl zákon stanovit, že nejlevnější nabídka se automaticky škrtne. "Myslím, že by si firmy daly zatracený pozor, aby nebyly vyřazovány zespodu, protože ty seriózní firmy se pohybují s cenou výše," řekl Bartoš.

Dalším nešvarem podle něj je, že zakázky získávají velké firmy, které nemají téměř žádné technické vybavení a práci rozdělí subdodavatelům. Ti ji musí vzít i za nízkou cenu, aby měli alespoň nějaké zakázky, a kvalita pak trpí. "Velké firmy mají všechny certifikáty, ale získají zakázku a rozhodí to mezi menší firmy, které nemají žádné certifikáty. A najednou ten smysl certifikace zaniká. Myslím, že už při přihlášce do soutěže by mělo být uvedeno, kdo se bude podílet na subdodávce a jaké má kvalifikační předpoklady," řekl Bartoš.

Zadavatelům má pomoci už existující Centrální registr referenčních listů. "Vydávat referenční list dnes může v podstatě kdokoliv - referent, sekretářka, vrátný - komukoliv, kdo si požádá," řekl místopředseda představenstva České komory stavebních ekonomů Vladislav Varmuža. V centrálním registru proto podle něj budou jen ověřené referenční listy, které nebude možné zfalšovat.

0 komentářů
přidat komentář