Skanska prodala budovu Corso Court v Karlíně za 55 milionů eur

Vložil
ČTK
02.11.2015 17:35
Praha

Praha - Švédská stavební společnost Skanska prodala kancelářskou budovu Corso Court v Praze Karlíně. Za 55 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy Kč) ji získal fond vedený globální společností pro správu investic Invesco Real Estate. Skanska o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Budovu česká pobočka společnosti dokončila v letošním roce podle návrhu katalánského architekta Ricarda Bofilla.

"Po loňském prodeji budovy Riverview je toto druhá nemovitost, kterou jsme prodali společnosti Invesco Real Estate, a doufáme, že nebude poslední," uvedla výkonná ředitelka Skanska Property Czech Republic Marie Passburg.

Sedmipodlažní budova Corso Court nabízí 17.200 m² kancelářských prostor. Projekt je už stoprocentně pronajat přímo společnosti Skanska a společnosti Expedia. Obě firmy se přestěhují do konce roku.

Podle červnové studie analytických společností CEEC Research a KPMG ČR v současné době nabídka volných kanceláří v Praze výrazně převyšuje poptávku. Studie uvádí, že na konci roku by neobsazenost kanceláří měla činit 18,5%.

"Celou situaci na trhu nejvýznamněji ovlivňuje příliv právě dokončených projektů. Výstavba kancelářských projektů je nicméně dlouhodobější záležitost a situace na trhu se může v horizontu dvou až tří let změnit," řekl dnes ČTK Pavel Kliment ze společnosti KPMG.

Ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek podotkl, že investice mezinárodních realitních firem podobné té dnešní krátkodobé výkyvy na trhu zpravidla nezohledňují. "Své investice tyto fondy provádějí s perspektivou dlouhodobého vývoje trhu a ten je pro Prahu dobrý," řekl dnes ČTK Vacek. Doplnil, že aktuální přebytek nabídky kancelářských prostor v Praze nad poptávkou vytváří enormní tlak na ceny pronájmů, z čehož mají prospěch zákazníci, tj. nájemci.

Skupina Skanska je jednou z předních světových developerských a stavebních skupin. V Evropě a USA momentálně zaměstnává asi 57.000 lidí.

Česká dceřiná společnost Skanska Property Czech Republic se specializuje na výstavbu komerčních nemovitostí. Na českém trhu působí od roku 1997.

Celková plocha moderních kanceláří v Praze letos překročila tři miliony metrů čtverečních. Jen loni developeři dokončili 150 tisíc m² nových administrativních ploch, stejné množství je aktuálně ve výstavbě. Bez nájemce bylo na konci prvního čtvrtletí půl milionu metrů čtverečních administrativních ploch.

0 komentářů
přidat komentář