Brno-střed opraví za 43 mil. krytou tržnici, otevře ji příští rok

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
02.11.2015 17:15

Brno - Radnice městské části Brno-střed opraví za 43 milionů korun bývalý Dům potravin na Zelném trhu. Vznikne tam krytá tržnice a budou v ní prodávat desítky prodejců. Provoz by měla zahájit příští rok v létě, řekl dnes ČTK místostarosta městské části Jiří Švachula (ANO). Podle opozičního zastupitele Libora Šťástky (ODS) měla krytá tržnice začít fungovat už letos, radnice tak podle něj přichází o mnoho peněz. Za rok měla na nájmu vynést přes 1,2 milionu korun.

Vybudovat v objektu krytou tržnici chtělo už minulé vedení ODS a ČSSD v době, kdy byl Šťástka starostou. Podle starého plánu měla být tržnice hotová letos, ale nová koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strana zelených ještě s projektem pracovala dál, a proto se termín posunul. Proti původnímu záměru doplnila další místa pro prodejce a objektu vrátila podobu z dřívějších let.

"Odstraníme necitlivé stavební úpravy z devadesátých let minulého století a dáme objektu koncepci z roku 1949," uvedl Švachula. Jak už dříve ČTK řekl architekt Michal Palaščák, zásahy do budovy v devadesátých letech nebyly dobré. "Bylo to zmrzačení domu, které poškodilo ducha tržnice. Proto se chceme co nejvíce vrátit do původní podoby," doplnil Palaščák.

Podle Šťástky není jasné, kdy bude tržnice hotová. "Už loni bylo vše schváleno, ale nechtěli jsme těsně před volbami vypisovat výběrové řízení s tím, že se k tomu vrátí nové vedení po volbách. To však ani nyní po roce nevypsalo výběrové řízení," řekl dnes novinářům v Brně Šťástka.

Švachula ČTK řekl, že výběrové řízení bude vyřešené do konce roku. "Možná do konce roku stihneme předat i staveniště, nejpozdější termín je do půlky února. V létě by mohla být tržnice otevřená. Zatím je ale předčasné říkat přesný termín," dodal Švachula.

Původně měla mít tržnice jedno patro pro prodejce, nová koalice ale rozhodla, že prodejci obsadí patra dvě. V podzemí budou sklady a toalety, v přízemí má být kavárna, první a druhé patro bude vyčleněné pro prodej a ve třetím patře radnice plánuje restauraci, bistro nebo podobný podnik. Jeho provozovatele zatím hledá.

Zelný trh funguje jako tržiště i dnes. Na otevřeném prostoru prodávají trhovci, kteří mají na náměstí vymezeno přes sto míst. Po otevření tržnice bude možné na náměstí prodávat jak v létě, tak v zimě.

0 komentářů
přidat komentář

Související články