Brno za 60 mil. opraví zchátralou budovu, kde divadlo ukládá noty

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
29.10.2015 19:45
Brno, Rooseveltova 13
Brno - Brno plánuje za 60 milionů rekon- strukci zchátralé budovy v Rooseveltově ulici 13, která patří Národnímu divadlu Brno. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Podle ředitele divadla Martina Glasera je budova v havarijním stavu a nelze ji používat, pouze v suterénu je archiv notových materiálů a sklad hudebních nástrojů. Po opravě by měla sloužit pro rekvizity, k ubytování hostujících herců a jako dočasná administrativní budova pro Janáčkovo divadlo, pro které město chystá v letech 2017 a 2018 rozsáhlou rekonstrukci.

    Momentálně nemá objekt velké využití. "Kvůli jeho havarijnímu stavu se o rekonstrukci uvažovalo už před deseti lety, ale nevyšlo to. Dnes jsou tam zborcené stropy, takže jediné, co se tam nachází, je v suterénu sklad notových materiálů a hudebních nástrojů. Podmínky jsou ale zcela nevyhovující," zdůraznil Glaser.
    Právě to je jeden z důvodů, proč město budovu opraví. "Druhým důvodem je fakt, že se tam bude muset přestěhovat část administrativy a některé věci z depozitáře a provozu v době, kdy budeme provádět rozsáhlou rekonstrukci Janáčkova divadla," uvedl Mrázek.
    Opravu zhruba za půl miliardy korun, která se dotkne energetického zázemí a provozních prostor, město plánuje v letech 2017 a 2018. "Budeme muset najít místo pro management opery, která sídlí v Janáčkově divadle. Když se budeme moct přesunout na Rooseveltovu 13, nebudeme si muset nic pronajímat," doplnil Glaser.
    Podle něj by měl v budově zůstat archiv pro noty i sklad hudebních nástrojů. "Bude mít ale důstojné podmínky a noty nám nebudou plesnivět. Dále by tam měl být ateliér pro rekvizitáře a pro marketing, fotoateliér, zkušebna, sklad rekvizit a v horním patře by měla být ubytovací kapacita pro hostující herce, abychom jim nemuseli platit nákladné hotely. Tím bychom ušetřili," dodal Glaser.
    V současnosti město opravuje na Janáčkově divadle za 44 milionů fasádu, akumulátory a systém táhel rekvizit. Za dva roky by se ale měly opravy dotknout zázemí pro diváky, šaten nebo kanceláří.
0 komentářů
přidat komentář