Studie posoudí, kde je nejlepší místo pro terminál v Jablonci

Vložil
ČTK
23.10.2015 11:40
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Nisou si nechá zpracovat studii, která by měla vybrat nejvhodnější místo pro umístění nového dopravního terminálu. Jeho výstavba souvisí s plánovaným prodloužením meziměstské tramvajové tratě z Liberce do centra Jablonce. Výsledky studie by měla mít radnice k dispozici v lednu. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Na jejím základu bude město posuzovat, zda nový dopravní uzel vůbec vybuduje.

    "Bude to velký zásah do rozpočtu města na další desetiletí, musíme rozhodovat velmi zodpovědně," uvedl Vele. Náklady na výstavbu přestupního terminálu veřejné dopravy se odhadují na 180 milionů korun. Město chce na něj získat evropskou dotaci. Stovky milionů si vyžádá i prodloužení tramvajové tratě z okraje Jablonce. Od Tyršových sadů by se měla prodloužit trasa zhruba o 700 metrů.
    Studie bude stavbu terminálu posuzovat z hlediska ekonomiky, dopadu na urbanismus města, parkování, možného dalšího rozvoje centra, trasování autobusových linek MHD i komplikací v době výstavby. "Stanovili jsme řadu kritérií, které by firma, jež bude pro nás studii zpracovávat, měla nějakým způsobem popsat a vyhodnotit," uvedl Vele.
    Nový terminál by měl vzniknout v území vymezeném ulicemi Mostecká, 5. květen, Kamenná a Lipanská, kde je již autobusové nádraží. "Základní dvě varianty jsou, aby terminál byl fixován ve stávající poloze, druhá je, aby vznikl na místě bývalé tržnice. Každá má své výhody a nevýhody. Možná je i nějaká třetí varianta, to území je veliké. To už je ale na odbornících," uvedl primátor Petr Beitl (ODS). V sousedství terminálu by mělo vzniknout i velké záchytné parkoviště nebo parkovací dům.
    Stavbu chce financovat město z Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec - Jablonec nad Nisou. Když vše půjde hladce, někdy kolem roku 2018 by měla být hotova projektová dokumentace a v letech 2019 a 2020 by mohla začít výstavba, pokud se podaří získat dotace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články