UMPRUM slaví 130 let a při Designbloku otevírá své ateliéry

Vložil
ČTK
22.10.2015 21:00
Praha

Praha - Všechny své ateliéry otevírá dnes pražská Vysoká škola uměleckoprůmyslová (UMPRUM), která slaví 130. výročí svého založení. V hlavní budově na náměstí Jana Palacha představí průřez toho nejlepšího ze své tvorby a připojí se tak k právě začínající přehlídce Designblok. Stejně jako ona potrvá prezentace ateliérů do 27. října.

    "Prezentaci ateliérů jsme nechtěli svazovat jednotnou kurátorskou koncepcí. Naopak jsme jim dali volnost, aby u této příležitosti co nejlépe představily svou tvorbu," řekl k výstavě prorektor pro vnější vztahy a mezinárodní spolupráci Jiří Pelcl, architekt a designér, který se zabývá průmyslovým designem skla, porcelánu a nábytku.
    Kromě výstavy v budově školy se konají samostatné výstavy studentů a ateliérů. Ateliér K.O.V. si v rámci Designbloku připravil prezentaci nazvanou Na hraně v budoucím muzeu současného skla Ziba na Příkopech. V prostorách Výstaviště v Holešovicích, kde se koná Designblok, představí část svých prací Ateliér průmyslového designu. Skupina studentů Ateliéru produktového designu se zase podílela na expozici společnosti Vitra přímo v Průmyslovém paláci.
    Velký úspěch sklízí čerství absolventi UMPRUM na soutěži diplomových prací talentů z evropských zemí Diploma Selection. "Mezi 28 designéry jich je sedm z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze," řekla ČTK mluvčí školy Kamila Stehlíková.
    Jsou mezi nimi čerstvý diplomant ateliéru K.O.V. Michal Strach se svou prací Vnitřní prostor nebo Eliška Kuchtová z Ateliéru designu oděvu a obuvi, která zaujala kolekcí bot, jež se samy rozpadnou. Mezi další jsou absolventka Ateliéru módní tvorby Kristýna Nováková, Ateliéru keramiky a porcelánu Martina Hudečková, Zuzana Bošková z Ateliéru designu nábytku a interiéru, Miroslava Mitísková z Ateliéru grafického designu a nových médií a Jorge A. Garcia Razo, který dokončil studijní obor Visual Arts.
    Vysoká škola uměleckoprůmyslová byla na podzim roku 1885 založena jako první vzdělávací instituce svého druhu v zemi. Celoškolní prezentací ateliérů školy nazvanou UMPRUM slaví 130 let! doplní možnost zúčastnit se teoretické výuky. Přednášet budou osobnosti z oblasti teorie dějin umění jako Jindřich Vybíral, Milena Bartlová a Lada Hubatová-Vacková.
    V kanceláři rektora školy byla dnes odhalena busta jednoho z pedagogů školy, významného slovinského architekta Josipa Plečnika. "Plečnik nejen, že se zapsal v dějinách české architektury jako architekt úprav Pražského hradu, ale také jako pedagog na naší škole a významně ovlivnil soudobou generaci mladých architektů," řekl rektor Jindřich Smetana, proč se rozhodli při výročí připomenout právě tuto osobnost. Bronzová busta je kopií originálu slovinského sochaře Petera Černy.
0 komentářů
přidat komentář