V Olomouci se chystá stavba domova pro starší bezdomovce

Vložil
ČTK
22.10.2015 15:05
Olomouc

Olomouc - Střechu nad hlavou a základní péči má nabídnout starším lidem bez domova nový azylový dům, jehož stavba se chystá v Olomouci. Díky novému zařízení by tito lidé neměli končit v pochybných ubytovnách či na ulici. Radnice už začala hledat vhodný pozemek a projekt za tři desítky milionů korun, na kterém se bude podílet místní charita i Olomoucký kraj, chce financovat s pomocí evropských dotací.

    Primátorům náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) dnes ČTK řekl, že nový domov se zvláštním režimem má mít kapacitu 30 lůžek a určen bude pro lidi nad 50 let se sníženou soběstačností, kteří jsou bez domova, často holdují alkoholu, nedbají o svoji hygienu či nedodržují základní pravidla chování. Kvůli tomu bývají vylučováni z domovů pro seniory i nemocničních zařízení a zpravidla končí na ulici, protože v Olomouci chybí odpovídající ubytovací zařízení pro tento typ bezdomovců.
    Radnice se snaží vytipovat vhodný pozemek, na kterém by se mohlo ubytovací zařízení pro bezdomovce se sníženou soběstačností postavit. "Předpokládám, že nejpozději do konce roku by mělo být jasno, protože už příští rok se v rámci nového plánovacího období připravuje dotační výzva na tento typ zařízení," uvedl Šnevajs.
    Obyvatelé v okolí plánované ubytovny se podle Šnevajse nemusí obávat hluku a dalších problémů. "Tito lidé bez domova jsou zpravidla málo pohybliví a většinu dne tráví na pokojích," řekl.
    Stavba azylového domu má stát zhruba 30 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů chce město pokrýt pomocí dotací z fondů Evropské unie. "Předpokládáme, že na zbývajících 15 procentech se bude podílet charita, město a kraj," dodal Šnevajs.
    V Olomouci podle odhadu odborníků žije šest stovek lidí bez domova, z nichž 250 pobývá na ulici. V centru města provozuje azylový dům a denní centrum pro lidi bez domova charita. Radnice podobné zařízení zřídila v okrajové části Řepčín.
0 komentářů
přidat komentář