Meziříčská radnice usiluje o demolici kina; občané jsou proti

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
11.08.2006 20:00
Zlín

Zlín - Valašskomeziříčská radnice znovu projedná plánovanou demolici zchátralého letního kina. Zchátralý biograf, který leží v parku přiléhajícím k empírovému zámku Kinských, je téměř deset let mimo provoz. Jeho obnova by byla podle radnice velmi nákladná a výsledek při klesajícím zájmu o  filmová představení nejistý. Proto zastupitelé v dubnu rozhodli o jeho likvidaci. S tímto krokem ale nesouhlasí někteří občané, kteří zorganizovali petiční akci. Starosta Jiří Kubeša (ODS) proto rozhodl, že osud kina bude tématem pro veřejnou diskuzi.

    Zastupitelstvo by se podle starosty mělo k  této záležitosti znovu vrátit na zářijovém zasedání. "Rád bych, abychom volební období ukončili s jasnými stanovisky," dodal. Místostarosta Bohdan Mikušek (KDU-ČSL) má na možnost veřejné debaty odlišný názor. Souhlas zastupitelů s  demolicí přišel podle jeho slov až poté, co jsme vyčerpali všechny možnosti diskuze s odbornými institucemi z oboru ochrany přírody a památkové péče. Jejich stanoviska ukázala, že rozvoj letního kina v zámeckém parku není možný.
    Lidé v petici po městě požadují pozastavení uvedeného rozhodnutí a přenechání konečného rozhodnutí na nově zvolených zastupitelích, kteří vzejdou z  podzimních voleb. Organizátoři se dožadují i veřejné diskuze, případně vypsání místního referenda. Občané, kteří petici podepsali, se totiž domnívají, že město potřebuje areál po organizaci různých kulturních akcí. "Dalším důvodem nesouhlasu s touto akcí je skutečnost, že zastupitelé rozhodli o demolici, aniž by jasně řekli, co bude následovat dál a jak bude "vyčištěný" areál využitý," uvedl v prohlášení zaslaném ČTK organizátor petice Marek Irgl.
    Podle místostarosty Mikuška je třeba urychleně demontovat zdraví a život ohrožující prvky. Demolici letního kina proto považuje za jediné možné řešení. Na likvidaci amfiteátru vyčlenilo město jeden milion korun.
    Zastupitelé se před dubnovým hlasováním zabývali třemi variantami, z nichž jedna předpokládala zachování letního kina, ostatní jeho odstranění. Tato myšlenka získala většinovou podporu. V opuštěném letním kině se navíc scházejí skupiny mladých lidí a v okolí dělají nepořádek. "Je to místo našich častých výjezdů," podpořila v dubnu zrušení kina vedoucí místního střediska záchranné služby a zastupitelka Libuše Dvořáková (KDU-ČSL).
0 komentářů
přidat komentář