Většina lidí souhlasí s plánem kavárny v M. Boleslavi

Zdroj
Pavel Šubrt
Vložil
ČTK
11.08.2006 13:50
Mladá Boleslav

Mladá Boleslav - Přes dvě třetiny z 900 dotázaných obyvatel Mladé Boleslavi souhlasí s částečným zastavěním Krásné vyhlídky s výhledem na starou část města a líbí se jim i projekt kavárny, kterou tam plánuje postavit soukromý investor. Průzkum veřejného mínění si nechalo zpracovat město a výsledky analýzy se stanou jedním z podkladů pro rozhodování zastupitelů o této investici. ČTK to řekli zástupci města a agentury Werbung Bohemia, která analýzu provedla.

Krásná vyhlídka představuje dosud nezastavěnou část frekventované třídy T. G. Masaryka a je odsud ojedinělý výhled na lesopark Štěpánka i historickou část města s areálem kostela sv. Havla. Již v minulosti měli zájem někteří podnikatelé vyhlídku zastavět, ale jejich projekty město nepodpořilo. Nový architektonický návrh dalšího investora ale představuje odvážnou alternativu k předchozím pokusům a podle primátora Svatopluka Kvaizara stojí za to i o ní diskutovat.
Nový návrh totiž počítá s tím, že by prosklená kavárna stála na sloupech několik metrů nad úrovní chodníku. Pro lidi, kteří by nechtěli navštívit kavárnu, by tak zůstala možnost prohlížet si město přímo z ulice. Kvaizar se ale obává, že pro rozhodování o natolik citlivé záležitosti je velmi nevhodné období vzhledem k blížícím se komunálním volbám. Sám považuje za důležitý i fakt, že v rámci plánované výstavby kavárny by zde vznikly i nové bezbariérové veřejné toalety. Nynější záchody v této lokalitě řada lidí kritizuje a žádá jejich zlepšení.
Agentura Werbung Bohemia provedla průzkum veřejného mínění v červenci na šesti různých lokalitách mezi obyvateli Mladé Boleslavi ve věku 15 až 70 let. Všichni dotázaní dostali deset otázek, které se týkali jak přímo vyhlídky a chystané kavárny, tak i názoru na úroveň veřejných toalet. Pracovníci agentury také ukázali dotazovaným návrh architektonického řešení kavárny. Téměř 70 procent respondentů jednoznačně souhlasilo s výstavbou kavárny s vyhlídkou na Staré město a téměř stejnému počtu dotázaných se líbil i konkrétní projekt kavárny.
Vedení města tak jednoznačný výsledek průzkumu ve prospěch kavárny překvapil. Až dosud se totiž ozývali se svými názory především odpůrci tohoto projektu. Jak primátor, tak i ředitel agentury Luboš Marek ale upozornili na obecný fakt, že nejvíce je slyšet kritiky, zatímco spokojení své názory většinou veřejně nevyjadřují.
Zastupitelé budou o chystaném záměru jednat zřejmě již v závěru srpna.
0 komentářů
přidat komentář