Praha 8 chce vybudovat na Rohanském ostrově sportovní park

Vložil
ČTK
14.10.2015 22:15
Praha - Radnice Prahy 8 chce na Rohanském ostrově vybudovat relaxačně-sportovní areál s vodní plochou. Měl by vzniknout na území mezi cyklostezkou a Vltavou. ČTK to dnes řekli starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) a ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petr Hlaváček. Prostor by radnice chtěla vybudovat do voleb v roce 2018, nyní začne o jeho konkrétním využití jednat s magistrátem a IPR.

    "Oslovil jsem IPR, abychom udělali studii a následně bychom vytvořili relaxačně-sportovní území a uvedli toto místo v život," řekl Petrus. Podle jeho slov bylo v minulosti pro území vydáno územní rozhodnutí a dvě stavební povolení, přičemž každý z dokumentů uvádí rozdílné informace. "Jiné údaje jsou pak navíc ještě v územním plánu," dodal Petrus.
    Kromě sportovního a odpočinkového centra by tu měla vzniknout vodní plocha. Ta nebude podle starosty naplňována z Vltavy, ale z vodáren. "Sportovní zázemí by pak mohla budovat například Univerzita Karlova. Část území musí být pronajímána, nelze vše provozovat jako veřejné, ale mělo by to být správně zkombinováno," řekl Petrus.
    Území patří hlavnímu městu a původně tudy tekla řeka. "Město v 30. letech území upravilo proto, aby tam mohlo stavět. Je to na IPR, magistrátu a Praze 8, abychom vyhodnotili zmíněné materiály a zjistili, co v nich dává smysl, a vznikne první plán bitvy, jak by to území mohlo vypadat," řekl Hlaváček.
    Ideovou studii na rozvoj území zaplatí Praha, následně radnice, magistrát a IPR provedou předběžné ocenění projektu a rozhodnou o konkrétním způsobu financování. Své studie si bude dělat i Praha 8. "Pokud jde o realizaci, musíme si nejdříve říct, co tam chceme, je možné, že část bude stavět magistrát, část my, část soukromý sektor," dodal Petrus.
    Území u Vltavy je nyní záplavovým územím, cyklostezka slouží jako protipovodňový val. Právě proto tu nemohou vzniknout žádné velké stavby. Vznikne tu tak podle Petruse například parkoviště nebo zázemí pro sportovce. "Žádné mohutné stavby ani restaurace tu být nemohou," řekl starosta.
    Na Rohanském ostrově se mají v budoucnu stavět budovy. Ta má stavět Sekyra Group a budou stát v území, které není záplavové.
0 komentářů
přidat komentář