Brno za 66 milionů opravilo jedenáctý dům v problémové lokalitě

Vložil
ČTK
14.10.2015 20:40
Brno

Brno - Brno opravilo za 66 milionů korun dům číslo 42 ve Francouzské ulici. Díky rekonstrukci vzniklo v nástavbě 10 nových bytů, řekl dnes ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Opravy trvaly rok a spadaly do Integrovaného plánu rozvoje města Brna, podle něhož radnice za více než půl miliardy opravila 11 městských bytových domů, které se nacházejí v problémové zóně. Cílem bylo vyloučenou lokalitu, kde žijí převážně chudí lidé, zatraktivnit.

    Bytový dům na Francouzské vznikl na začátku 20. století jako dva trakty ve tvaru písmene L s vnitřním dvorcem. Severní uliční křídlo bylo dvoupatrové, podsklepené a se sedlovou střechou. Dvorní západní křídlo mělo pater pět s pultovou střechou. "Rekonstrukce obsahovala jednak nástavbu stávajícího bytového domu a dále komplexní obnovu společných částí domu a společných prostor, statické zajištění stropních konstrukcí, kanalizace, opravu dvorní fasády a uliční fasády a podobné věci," uvedl Žára.
    Podle něj je v objektu po rekonstrukci 40 bytů, z nich 10 je nových v nástavbě o velikosti 2+kk. Stejnou velikost má dalších 21 bytů, osm bytů je 1+1 a další byt je domovnický. Kromě toho jsou v přízemí uličního křídla kanceláře provozovatele, mateřské denní centrum a společenská místnost.
    Rekonstrukcí domu ve Francouzské skončil projekt revitalizace problémové bytové zóny, která je vymezená ulicemi Bratislavská, Cejl, Francouzská, Körnerova, Přadlácká, Stará a zahrnuje ulice Hvězdová, Spolková a Soudní. "Z hlediska polohy je toto území velmi atraktivní, protože navazuje na centrum města. Z celkových 155 bytových domů v této zóně vlastní Brno 57 domů," doplnil Žára.
    Projekt na obnovu domů schválilo brněnské zastupitelstvo už v roce 2009, kdy odhadovalo náklady na více než půl miliardy korun, přičemž část pokryly dotace. První opravy začaly v roce 2011.
0 komentářů
přidat komentář

Související články