Výstava připomíná sté výročí vzniku paláce Rokoko

Vložil
ČTK
07.10.2015 23:10
Praha

Emil Králíček

Praha - Výstava připomínající 100. výročí postavení paláce Rokoko na Václavském náměstí v Praze se koná přímo v jeho pasáži. Je volně přístupná všem kolemjdoucím a na fotografiích ukazuje i historii dalších dvou přilehlých objektů, kterým se říká Šupichovy domy. Výstava potrvá do 15. listopadu.

    V roce 1915 vznikl podle projektu významného architekta Emila Králíčka komplex tří multifunkčních domů, které dnes tvoří nároží Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Podle odborníků dnes patří mezi nejlepší architektonická díla stavební společnosti Matěje Blechy - Králíček totiž projektoval pod hlavičkou této stavební firmy, a proto dlouho trvalo, než mu byly připsány jeho realizace - buď se uváděl autor neznámý anebo byla jeho tvorba připisována jiným architektům. O sochařskou výzdobu se postarali tři významní umělci své doby, Karel Pavlík, Antonín Waigant a Antonín Odehnal.
    Takzvané Šupichovy domy náleží ke stavbám geometrické secese s prvky kubismu, které lze pozorovat na výrazných průčelích objektu. Uvnitř bloku je rozsáhlý systém pasáží, ať už pasáž Rokoko inklinující ke geometrické moderně, zejména svými zastřešujícími prosklenými kupolemi, nebo pasáž Lucerna, postavená ještě v již odcházející secesi.
    "Šupichovy domy patří k nejlepším příkladům moderní palácové architektury pražské city spolu se stavbami, jako je palác Koruna, Hvězda nebo Lucerna," říká o stavbě historik architektury Zdeněk Lukeš, který je autorem konceptu výstavy a doprovodných textů. Fotografie poskytla Ester Havlová, specialistka na fotografii architektury. Texty s fotografiemi se spojují i v publikaci ke 100. výročí výstavby Šupichových domů, která vychází tento měsíc.
    Palác Rokoko prošel v roce 2004 a 2005 rekonstrukcí z iniciativy potomků Josefa Šupicha. Ti se také zasazují o to, aby se z pasáže stal veřejný kulturní prostor například i s možností pořádání dalších výstav.
0 komentářů
přidat komentář