V Tančícím domě začíná retrospektiva Bořka Šípka

Vložil
ČTK
05.10.2015 21:45
Praha

Bořek Šípek

Praha - Retrospektivní výstava českého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka s názvem Out Of Limits začíná dnes v galerii Art Salon S v Tančícím domě. V instalaci, kterou připravil sám autor, je téměř 200 děl od skleněných uměleckých objektů až po designové kusy nábytku, jež Šípek vytvořil za posledních 20 let. Součástí výstavy jsou i díla z období začátků jeho tvorby či váza Neuchopitelný šípek, kterou pro Šípka navrhl bývalý český prezident Václav Havel. Výstava začala v den narozenin Havla, s nímž Šípka pojilo dlouhé přátelství.

    "Baví mě dávat věcem duši, vytvářet ze zdánlivě podřadných a často jen praktických objektů naše hodnotné partnery. Objekty s duší nás oslovují a provokují k reakci - můžeme je nesnášet, odsoudit nebo obdivovat, milovat či se jich zmocnit. Mohou se stát doprovodem našeho každodenního i svátečního života," popisuje výstavu Bořek Šípek.
    "Nejsem si jistý, že jsem si vybral sklo. Mám spíš dojem, že si sklo vybralo mě," řekl autor ČTK. "Dostal jsem se k němu úplně náhodou. Vidím v něm výzvy. U všech ostatních věcí, co dělám, počínaje porcelánem, nábytkem - to všechno si člověk může vyzkoušet, překreslit, kdežto u skla je to horký 'na píšťale' a za deset minut to musí být hotové. Tam je ta neuvěřitelná výzva i momentu, že člověk řekne: a teď dost! Je to úplně jiný kreativní proces než u ostatních věcí," popisuje svou lásku ke sklu.
    Na výstavě jsou vázy, mísy, karafy, skleničky, lustry, porcelánové hrnečky, misky, talíře, židle, křesla, stoly, skříně, knihovny, lampy či svícny, které mají všechny společného autora, charakter a rukopis. Ozdobené jsou šípky, které právě dozrávají. Výjimečné místo ve výstavě má skleněná váza s názvem Neuchopitelný šípek. Vázu, připomínající stonek šípku hustě posetý trny, navrhl v roce 2004 Václav Havel. Nákres vázy daroval Bořkovi Šípkovi k jeho 55. narozeninám, který v době Havlovy prezidentské funkce pracoval pro Pražský hrad. Sedm let poté Bořek Šípek vázu podle návrhu Václava Havla vyrobil v limitované kolekci sedmi kusů. Návštěvníci výstavy budou moci vidět čtvrtý a poslední neprodaný kus ze sedmi.
    Bořek Šípek je známý především jako sklářský́ výtvarník a Havlův hradní architekt, Havlovi následovníci, na rozdíl od jeho demokratických předchůdců na Hradě, už svého architekta neměli a omezovali se na pouhé udržování a opravování tohoto významného areálu, který není jen největší českou památkou, ale zejména v době Václava Havla byl také významným společenským a kulturním středobodem země. "Nemají koncept, nemají intuici, nemají představu .... jen vykonávají své povolání. Je to obrovská škoda, ale co s tím naděláme," komentuje přístup Václava Klause a Miloše Zemana k architektonickému rozvoji Hradu Šípek.
    Šípek je vedle svých sklářských artefaktů autorem rozličných kusů nábytků, které uplatnil mimo jiné i na Pražském hradě. Patří k nim židle, křesla, pohovky, knihovny nebo kabinety. V Tančícím domě vystavuje sérii dýhovaného intarzovaného nábytku, k jehož tvorbě ho inspirovala řecká a aboridžinská mytologie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články