Stát chce vydražit za 790 milionů bývalý klášter v centru Prahy

Vložil
ČTK
29.09.2015 19:00
Praha

Praha - Stát bude ve středu dražit bývalý klášter v centru Prahy s vyhlašovací cenou 790 milionů korun. O prohlídku areálu budov na náměstí Republiky v průběhu září měly zájem desítky lidí, řekl dnes ČTK makléř Tomáš Flégr z firmy RAK CZ, která je dražitelem. Kolik zájemců podalo přihlášku do dražby, však neuvedl. Ještě minulý týden však místopředseda představenstva RAK CZ Jaroslav Novotný řekl, že se do dražby zatím nikdo nepřihlásil.

    Podle dřívějších informací z tisku je dražba areálu největším státním prodejem od počátku 21. století. Zřejmě rekordním byl prodej bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad, dnešního Palladia v Praze. Kasárna v polovině 90. let prodalo ministerstvo obrany za 50 milionů německých marek, což tehdy představovalo zhruba 913 milionů korun.
    Stát si slibuje, že za bývalý klášter dostane maximální cenu. "Dražba je nejtransparentnější způsob prodeje majetku, striktně upravený zákonem o veřejných dražbách. Očekáváme, že výsledná cena bude při kontaktním způsobu podávání nabídek výrazně vyšší," uvedla při zveřejnění dražební vyhlášky generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu.
    Budova stojí vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům, poblíž jsou obchodní centra Palladium a Kotva. Lokalita je podle odborníků velmi žádaná, takže stát by s prodejem nemusel mít větší problémy. Přesto se ale může stát, že dražba skončí neúspěchem. Ještě na začátku minulého týdne totiž místopředseda představenstva společnosti RAK CZ Novotný sdělil, že nemají ani jednu přihlášku do dražby.
    Zda se od té doby vůbec někdo přihlásil, zjistit nelze. Flégr, který bude budovu dražit, dnes ČTK řekl, že počet přihlášek není veřejná informace. Pouze uvedl, že nějací zájemci na prohlídce byli, některého z pěti termínů se prý zúčastnily řádově desítky lidí.
    Novotný však minulý týden kritizoval krátkou dobu od vyhlášení dražby. "Dražba se koná už 45 dní po publikování nabídky. Mám pocit, že na úvahy o projektu tohoto řádu případní investoři potřebují více času," řekl serveru Stavebni-forum.cz Novotný. Dražební společnost tak počítá i s neúspěchem. "Jsme připraveni na obě varianty," potvrdil ČTK Flégr.
    O prodeji státních budov rozhodla na začátku letošního dubna vláda. V prostorách bývalého barokního kláštera sídlilo regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pro střední Čechy. Loni se ale v rámci úsporných opatření přemístilo do ústředí úřadu na Rašínově nábřeží v Praze 2.
    Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v současnosti nabízí desítky nemovitostí, které má ve správě. Nejdražší, kromě budovy na náměstí Republiky, jsou nyní podle nabídky na internetu budovy bývalého Krajského ředitelství policie v Karlových Varech. Minimální kupní cena objektů je 41,4 milionu korun. Další v pořadí podle ceny je penzion v Tachově za minimálních 16,5 milionu korun.
    Další velkou nemovitostí, kterou úřad získal, je barokní objekt bývalé Invalidovny v pražském Karlíně. ÚZSVM ji získal od ministerstva obrany, nenabízí ji ovšem zatím k prodeji. Areál Invalidovny je kulturní památkou a zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12.000 m² a zahrady, které mají rozlohu téměř 10.000 m².
0 komentářů
přidat komentář