Loštická synagoga se dočká záchrany

Vložil
ČTK
09.08.2006 10:30
Olomouc

Olomouc - Chátrající synagoga v Lošticích na Šumpersku, která už čtvrt století zeje prázdnotou, se dočká záchrany. Na kontě města se v září objeví půl milionu korun - příspěvek Česko-německého fondu budoucnosti. Město přidá dalších 300.000 korun a za výslednou sumu bude mít památka ještě do konce roku novou střechu, píše dnes Šumperský a jesenický deník.

    "Léta se město snažilo získat finance a úspěšné je teprve teď díky aktivitám a kontaktům loštické společnosti Respekt a tolerance, která mapuje historii místní židovské komunity," uvedl starosta Ctirad Lolek.
    Přidělení dotace fondu podpořil svým doporučením například představitel Řádu německých rytířů Robert Rác, prezidentka německých menšinových spolků v ČR Irena Kuncová a rodáci z Mohelnice - Němec Ernst Kukula a Kanaďan Edgar Ziegler.
    Starosta zdůraznil, že se už velmi slibně rýsují další dotace, mimo jiné z Fondu obětem holocaustu a z  Židovské obce Olomouc. "Důležité je začít a prezentovat první výsledky, pak už bude shánění peněz snazší. V další fázi opravíme fasádu a pak interiér modlitebny včetně obnovy zbourané přístavby - rabínského domu. Celkové náklady odhadujeme na deset milionů korun," řekl Lolek. Oprava střechy začne v září.
    Památka si letos připomíná 200. výročí. Synagoga byla postavena v  klasicistním stylu v letech 1805 a 1806 na místě, kde stávala původní dřevěná modlitebna. Synagoga sloužila svému účelu do německé okupace v roce 1939, později v ní byly sklady, po válce i hudební škola a muzeum. Po opravě bude památka opět sloužit kulturním účelům, zejména výstavám a koncertům, protože sál má vynikající akustiku. Sídlo tu najde také občanské sdružení Respekt a tolerance a jeho sbírky.
0 komentářů
přidat komentář