Den architektury 2015 - Program

sobota 3. – neděle 4. října 2015

Zdroj
Petra Čechová / o.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
21.09.2015 23:05
Benešov – Co může být centrum města?
Proč vypadá centrum Benešova tak, jak vypadá? Jaké kvalitní porevoluční stavby tu vznikly? Proč v centru chybí tolik domů? Co je to náměstí a jak má vypadat? Co zmizelo a co se objevilo nového? Chybí tu zeleň, parkoviště nebo něco jiného? Centrem města s mapou v ruce s členy spolku archibn.
Sraz: so 3. 10., 14:00, Masarykovo náměstí (u radnice)

Beroun – Setkání s domem
Putování po okolí Berouna zakončené intenzivním setkáním s jedním rodinným domem. S domem, který se schovává na kopci mezi stromy. Provází Ummagumma architekti.
Sraz: so 3. 10., 15:00, před Hospodou Na Černém vršku

Brno – Architektura & Komiks
Prezentace komiksových autorů, jež absolvovali studia architektury.
Sraz: 2.–4. 10., Malá Amerika
Středoevropské symposium, zabývající se problémem vzájemného ovlivňování dvou disciplín architektury a komiksu. Zkoumání nejen všudypřítomné architektury v komiksu, ale opačně také vlivu komiksu na architekturu, věnovat se bude také fenoménu velkého počtu vystudovaných architektů, profilujících se jako komiksoví autoři a další témata s tím spojená.
Sraz: 3. 10., 18:00, PRAHA/Fórum pro architekturu a média
Promítání krátkometrážních filmů dokumentujících roli architektury v kreslených trikových filmech
dle kurátorského výběru Mélanie van der Hoorn, kulturní antropoložky z Vídně a autorky publikace Bricks & Balloons: Architecture in Comic-Strip Form.
Sraz: 3. 10., 21:00, PRAHA/Fórum pro architekturu a média

Brno - Lesná – panelové zahradní město
Od začátku budila Lesná svou neobvyklou koncepcí rozvolněné struktury velkých panelových bloků zasazených do zalesněného svahu pozornost i v zahraničí. Dnes se čeká na prohlášení Lesné památkovou zónou a znalec její historie i současnosti Martin Maleček zde provede zájemce, které láká stále přítomný a živý doklad volnosti a rozmachu „zlatých“ 60. let.
Sraz: so 3. 10., 10:00, konečná tramvaje v Čertově rokli na sídlišti Lesná

Brno – Velkoměstské paláce
Pro středoevropskou modernu představuje městský palác signifikatní typ domu, který se stal symbolem zrodu velkoměsta. Dva významné brněnské meziválečné paláce – Wiesnerův Palác Morava a Fuchsův Palác Alfa na procházce s šéfredaktorkou časopisu ERA 21, architektkou Zuzanou Morávkovou. Rezervace nutná na moravkova@era21.cz, v hlavičce mailu uveďte Den architektury.
Sraz: so 3. 10., 13:00, Malinovského náměstí, u žárovek

Brno – Brněnský sportovní sen
Na bývalém městském smetišti se ve druhé polovině 20. století začal realizovat ambiciózní projekt brněnského národního stadionu. Co dnes z původních plánů zbylo a jaký byl osud areálu po pádu komunistického režimu? Komentovaná procházka architekturou a urbanistickým vývojem sportovišť za Lužánkami s architektem Jaroslavem Sedlákem a teoretičkou Šárkou Svobodovou ze 4AM/Fóra pro architekturu a média.
Sraz: so 3. 10., 15:00, před hotelem Bobycentrum, Sportovní 2A

Brněnská sorela – architektura a oficiální umění ve veřejném prostoru 50. let
Složité období stalinismu 50. let přineslo v architektuře a v umění aplikaci principů socialistického realismu. Autonomie tvůrců je omezena státem kontrolovanými institucemi a architektura i umění se stávají nástrojem politických cílů. V Brně navštívíme obytné soubory a související uměleckou tvorbu období tzv. sorely.
Sraz: ne 4. 10., 10:00, na rohu restaurace Šelepka, sady Národního odboje, Brno-Královo Pole

Brno – Rub Ringstrasse (Záda Okružní třídy) 
Procházka po zázemí reprezentativní architektury a podhoubí města s architektkou a výtvarnicí Barborou Šimonovou a jejími hosty.
Sraz: ne 4.10. v 15:00 před Domem Umění, Malinovského náměstí 2

Bystřice pod Hostýnem – Nádražní ulice a odkaz Otto Zemana
Otto Zeman byl muž, který na přelomu 19. a 20. století dal městu výraznou architektonickou tvář a urbanistickou podobu, takže se mohlo pyšnit nejen intenzivním průmyslovým rozvojem, ale i charakteristickým nástupem městského stavitelství. Procházka s architektem Tomášem Jalůvkou.
Sraz: so 3. 10., 9:00, před základní školou TGM

Čelákovice – město čelem krajině   
Den architektury v Čelákovicích nás zavede nejen do krajiny okolo města a k Labi, ale také do bývalého areálu továrny J. Volmana. Různost prostředí brownfieldu a krajiny podél Labe je jen zdánlivá a obě prostředí k sobě mají překvapivě blízko. Přijďte objevit budoucí nábřeží nebo podpořit návrat industriálu krajině. S „kapitánem“ Josefem Zumrem a dalšími architekty.
Sraz: so 3. 10., 9:00, pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie

Červený Kostelec – Ve stínu mrakodrapu
Kam dohlédne kostelecký mrakodrap? Vydejte se spolu s námi vyhlídkovou stezkou kolem významné kulturní industriální památky města. Při našem putování navštívíme také dělnickou kolonii, zapadlé uličky i divoký les. Kouzlem života ve stínu mrakodrapu Bruno Bauera vás provedou členové Okrašlovacího spolku Kostelec.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, pod věží kostela sv. Jakuba

Česká Lípa – SIAL v České Lípě
Česká Lípa by nebyla takovou, jakou ji dnes známe, bez vlivu uskupení SIAL. Špičkoví architekti jako například Hubáček, Suchomel, Přikryl, Zavřel a další zde zanechali svou stopu v podobě kvalitně navržených veřejných budov. Architekti Jakub Kolek a Tereza Šváchová ve své přednášce připomenou jejich význam.
Sraz: so 3. 10., 10:00, před KD Crystal

KD Crystal, jak ho neznáte (Hurá dovnitř)
KD Crystal byl navržen a zrealizován architektem Jiřím Suchomelem a ateliérem SIAL. V letech 1974 - 1990 měl sloužit jako kulturní centrum tehdy rostoucího města. Autor průkopnicky experimentoval s tehdy nezvyklým způsobem vytápění, se solární energií. Přestože občané města tuto stavbu nikdy nepřijali, náleží k nejcennějším památkám československé architektonické tvorby minulého režimu.
Sraz: so 3. 10., 13:00, KD Crystal

České Budějovice – Budějovické mosty a lávky
Budějovice jsou město na soutoku řek Vltavy a Malše. Jak se město vypořádalo s jejich přemostěním? Kdy a kde mosty vznikly a mohly vzniknout? Kdo je navrhoval a jak se vlastně jmenují? Je most inženýrské dílo nebo architektura? Jak vypadají předmostí a nábřeží? Komentovaná procházka po současných i historických budějovických mostech s architekty ze sdružení CBArchitektura.
Sraz: ne 4. 10.,15:00, náplavka u Dlouhého mostu

Český Dub – nové ve starém, staré v novém
Za posledních sto let došlo v historickém jádru Českého Dubu k řadě stavebních proměn, které se vepsaly do jeho tváře. Procházka městem přiblíží problematiku stavebních zásahů, např. areál základní školy či nedostavěný dům kultury. Jejich přínosy či nedostatky rozkryjeme společně s památkářem Jaroslavem Horáčkem.
Sraz: so 3. 10., 14:00, Rajský dvůr johanitské komendy

Havířov – Rodinné bydlení v Havířově
Vydejte se prozkoumat architekturu rodinných domů druhé poloviny 20. století s architekty Lucií Chytilovou a Adamem Guzdekem procházkou po městské části Bludovice. Poznejte své bydliště očima odborníků a možná budete i překvapeni.
Sraz: so 3. 10., 15:00, rotunda autobusového nádraží Havířov

Hradec Králové – Jan Kotěra v Hradci
Architekt Jan Kotěra zanechal v Hradci Králové celkem pět stavebních realizací. Jedná se o známé i méně známé stavby: Okresní dům, budovu muzea, Palmovou zahradu, Pražský most a Obecní měšťanské domy. Unikátní prohlídka exteriérů i interiérů staveb Jana Kotěry v Hradci Králové s historikem a kurátorem Ladislavem Zikmundem-Lenderem. Maximální počet účastníků je 30, rezervace na ladislav.zikmundlender@gmail.com.
Sraz: so 3. 10., 10:30, před fontánou budovy muzea, Eliščino nábřeží 465
 
Hradec Králové – Poválečná architektura Hradce Králové
V letech 1945–1989 byl urbanismus Hradce Králové doplněn řadou pozoruhodných staveb a celků. Odpoledne s přednáškou, prezentací knihy a procházkou po Pražském Předměstí přiblíží významné realizované i nerealizované stavby, celky bytové výstavby i sochy ve veřejném prostoru. Průvodcem bude historik a kurátor Ladislav Zikmund-Lender.
Sraz: so 3. 10., 14:30, Artičok, třída Karla IV. 13

Jablonec nad Nisou – Děti architekty
Kniha D.O.M.E.K. přibližuje současnou architekturu dětem, jejich rodičům a prarodičům, kamarádům a kamarádkám. Jako speciální dětský díl cyklu Tištěná architektura ji představí vydavatelka Jana Kostelecká. Spolu s týmem odborných lektorek z Aeroškoly udělají na hodinu a půl architekta ze všech dětí od 6 do 12 let.
Sraz: ne 4. 10., 15:00, Vladimírovo knihkupectví Serius, Mírové náměstí 11

Jablonec nad Nisou
Komentovaná procházka s historikem architektury Jaroslavem Zemanem, která představí první příspěvky internetové stránky a online databáze architektů a staveb jablonec-gablonz.net. Stránka navazuje na příbuzné weby z Ústí nad Labem, Děčína, Teplic, Litoměřic a sousedního Liberce. Procházka bude zakončena křtem webu v budově městských lázní.
Sraz: ne 4. 10.,15:15, Vladimírovo knihkupectví Serius, Mírové náměstí 11

Zvláštní projekce dokumentárního filmu Plán
Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje vývoj plánování města v Praze. Užitečný je ale i pro jiná města. Zvláštní projekce se uskuteční díky spolupráci s www.kinajablonec.cz a Artproprostor v probouzejícím se prostoru bývalých městských lázní.
Sraz: ne 4. 10., 17:30, budova bývalých městských lázní, Budovatelů 11

Jaroměř a voda – zaniklé vazby
Jaroměř byla spjata s říční vodou více než dnes. Pod vedením památkáře Jiřího Balského a dalších se seznámíme s podobou a umístěním zaniklých staveb s vazbami na řeku Labe (náhony, mosty, mlýny), které se zde dříve nacházely a určovaly podobu Jaroměře, včetně mlýnského odtoku, díky kterému dodnes máme lokalitu Na Ostrově.
Sraz: so 3. 10., 14:00, u bočního vchodu do kostela sv. Mikuláše v Havlíčkově ulici

Jičín – Tamlovka
Nová budova bývá hodnocena především v kontextu stávající zástavby. Stejně tak je tomu u vícefunkčního souboru Tamlovka, který byl postaven v těsné blízkosti centra města. Komentovaná prohlídka za účasti investora a architekta stavby Pavla Pršela nám, společně s následující diskusí, přiblíží tuto problematiku a podrobnosti vzniku stavby.
Sraz: so 3. 10., 14:00, před Tamlovkou, ulice 17. listopadu

Jičín – Novostavba v historickém centru města
Během debaty na téma současných architektonických realizací v historickém centru města se vedle hodnocení Tamlovky dále seznámíme s příklady různých přístupů začleňování nových staveb do stávajícího městského organismu v jiných obdobně velkých městech.
Sraz: so 3. 10., 16:00, v prostorách městského muzea, Valdštejnovo náměstí 1

Jičín – Baroka už bylo dost
Město Jičín, to nejsou jen významné stavby z doby Albrechta z Valdštejna. Komentovaná procházka s historičkou umění Gabrielou Petrovou po některých realizacích Čeňka Musila, ale i dalších stavbách z období 20. století. Chybět nebude například budova biografu Český ráj, Husův sbor nebo hotel Start.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, před biografem Český ráj, 17. listopadu 47

Jihlava – industriální objekt Palmovka
Návštěva zdařilé rekonstrukce industriálního objektu vily z r. 1912 s přilehlými výrobními a skladovými prostory. Budovy se nachází v části areálu průmyslové firmy Jihlavan nedaleko centra města. Prohlídku organizují architekti z jihlavského ateliéru UNArchitekti.
Sraz: so 3. 10., 10:00, Znojemská 64

Karlovy Vary – Hotel Thermal s láskou odmítaný
O historii, současnosti a možné budoucnosti hotelového komplexu Thermal, který navrhlo architektonického duo bratrů Machoninových. Průvodcem bude nejen architekt Pavel Směták.
Sraz: so 3.10., 14.00, před hotelem Thermal

Kokořínsko: Dubá – Lobeč – Mšeno
Kokořínsko – Industriální památky Kokořínska: Dubá – Lobeč – Mšeno
Cyklovýlet po nejen technických památkách Kokořínska, doprovázený odborným výkladem. Zastavíme se u těchto kulturních památek: sušárna chmele v Dubé, pivovar v Lobči, sladovna ve Mšeně – a dalších zajímavostech daných lokalit.
Sraz: so 3. 10., 10:00, Dubá, před sušárnou chmele, 13:00, Lobeč, před pivovarem, 15:30, Mšeno, na náměstí Míru.

Kolín – Jaselská – bariéra města
Průtah městem po dokončení vnějšího obchvatu již nemá smysl a stává se pouhou bariérou, která škodí městu. Svůj diplomní projekt humanizace průtahu představí a procházkou provede Vojtěch Malina (FUA TUL).
Sraz: so 3. 10., 10:00, Dukelských hrdinů 214

Kolín – Město na řece / u řeky
Půjdeme po nábřeží od Kmochova ostrova až na nádraží. Budeme zkoumat, zda je Kolín město „u řeky“, nebo „na řece“. Prozkoumáme krásy kolínské divočiny, mosty a jiné architektonické fenomény v blízkosti řeky. Ukážeme některé připravované projekty. Procházku bude komentovat architekt Vojtěch Ertl a botanik Jan Albert Šturma.
Sraz: so 3. 10., 14:00, Kmochův ostrov

Kolín – Promítání – film Černý Petr od Miloše Formana
Hledejte záběry Kolína 60. let ve filmu Černý Petr od režiséra Miloše Formana z roku 1963. Ve filmu se nacházejí mimo jiné záběry z Kmochova ostrova, Karlova náměstí, Zahradní ulice i Podskalského nábřeží.
Sraz: so 3. 10., 16:30, Na Skále, Kolín

Kyjov – Kyjov moderní
Ve 30. letech vyrostla v Kyjově převážně díky místním funkcionalistům (J. Polášek, L. Hilgert, B. Tureček) spousta velmi kvalitních staveb. Pojďte se projít městem s místním architektem Vladislavem Králíčkem. Navštívíme některé z nich a porovnáme je s tím, co se v Kyjově staví dnes.
Sraz: ne 4. 10., 14:30, před radnicí (Masarykovo náměstí 1)

Litoměřice - Sídliště – místo pro život?
Panelová sídliště jsou nerozlučně spjata s dobou svého vzniku a většinou mají špatnou pověst. Platforma Litoměřice///Leitmeritz však ukáže, že nic není černobílé a že i na sídlišti lze dobře bydlet. Na druhou stranu si ale nemůžeme hrát na to, že by mělo být všechno „barevné“, jak káže aktuální zateplovací trend.
Sraz: so 3. 10., 14:00, před plaveckým bazénem (Daliborova 7)

Mariánské Lázně – vyhlídky a památníky
Starými promenádními cestami po vyhlídkách a památnících v okolí Mariánských Lázní s ředitelem Městského muzea Mariánské Lázně Jaromírem Bartošem.
Sraz: so 3. 10., 10:00, parkoviště u hřbitova

Mariánské Lázně – opuštěné a chátrající domy
Připomínka slávy opuštěných a chátrajících objektů v lázeňském centru Mariánských Lázní. Jaké jsou možnosti řešení jejich palčivé situace s architektem Vojtěchem Frantou.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, před hotelem Kavkaz, Goethovo náměstí 15

Mělník – Normalizační architektura v souvislostech

Památkářka Mirka Lacinová shrne vývoj mělnické architektury ve 20. století, připomene nejvýraznější stavby a urbanistické projekty. Poté se zaměříme na normalizační úpravu náměstí Karla IV. – co k ní vedlo, co jí muselo ustoupit a jak sloužila svému účelu. Prohlédneme si historické fotografie, zavzpomínáme s pamětníky.
Sraz: pá 2. 10., 17:00, improvizovaná kavárna Budoucnost, 1. patro, Dům služeb, náměstí Karla IV. 3359 (hlavní vchod z jižní strany)

Mělník – Rodinné pohrávání s architekturou

Edukační program pro děti i dospělé v improvizované prosklené kavárně Budoucnost. Práce s různými materiály, rozvíjení prostorové představivosti, práce se stylotvornými prvky. Prostor k relaxaci, možnost zhlédnutí soutěžních děl ideové architektonicko-urbanistické soutěže Revitalizace náměstí Karla IV. Dílna pro děti i dospělé s Mělnickým kulturním centrem.
Sraz: so 3. 10., 10:00–14:30, improvizovaná kavárna Budoucnost, 1. patro, Dům služeb, náměstí Karla IV. 3359 (hlavní vchod z jižní strany)

Mělník – Budoucnost náměstí Karla IV.?

Panelová diskuse se zástupci vítězného týmu ideové soutěže na přestavbu náměstí Karla IV., představiteli města a památkáři přímo v prostorách churavějícího a odmítaného Domu služeb z 80. let. Proč investovat do kvalitního urbanismu a architektury? Procházka po diskutovaných místech, koncert a večírek v obchoďáku.
Sraz: so 3. 10., 15:00, improvizovaná kavárna Budoucnost, 1. patro, Dům služeb, náměstí Karla IV. 3359 (hlavní vchod z jižní strany)

Mělník – Historie a současnost mělnického opevnění
Se zánikem potřeby opevňovat města vyvstala otázka, jak naložit s městským opevněním a prostorem, který do té doby zaujímalo. Jak Mělník v minulosti tuto otázku řešil a jakou budoucnost mají mělnické hradby a prostor kolem nich, napoví komentovaná procházka se členy spolku Mělník debatuje.
Sraz: ne 4. 10., 13:30, náměstí Karla IV. 3359, prostor mezi obchodními domy

Mělník – Veřejný prostor – vize pro Mělník
Čím chcete, aby pro vás v budoucnosti bylo město Mělník? Městem, které se mění dle vašeho přání, nebo městem, jehož vývoji se musíte přizpůsobit? Veřejná debata o vizi veřejného prostoru pro město Mělník a pro konkrétní mělnické lokality za účasti odborníků a občanů města. Pořádá spolek Mělník debatuje.
Sraz: ne 4. 10., 15:00, náměstí Karla IV. 3359, improvizovaná kavárna Budoucnost v prvním patře

Mnichovo Hradiště - Krajinou kulturní, historickou i moderní
Začínáme na zámku Mnichovo Hradiště, jehož kompozice má v barokním stylu přesahy do volné krajiny. Ukážeme si kvalitní architekturu v zástavbě rodinných domů – v krajině kulturní. Zastavíme se i v místech, která promlouvají příjemnou zelenou barvou, a vrátíme se zpět do historické části, kde se snoubí staré s novým. Provází architekt Milan Macoun a krajinářský inženýr Jan Štrojsa.
Sraz: so 3. 10., 10:00, nádvoří zámku Mnichovo Hradiště před vstupem do pokladny

Nenačovice – Ekocentrum Archa Coutry Life
Komentovaná prohlídka objektu společnosti Country Life demonstrující šetrný přístup k životnímu prostředí. Provází autor projektu Aleš Brotánek. Jedná se o rekonstrukci původního kravína na multifunkčně využívaný objekt v energeticky pasivním a nízkoenergetickém standardu.
Sraz: ne 4. 10., 11:00, Ekocentrum Archa Country Life

Nymburk - Nymburk mezi valy – proluky i veřejný prostor
O současné podobě a potenciálu centra Nymburka. Zaměříme se na proluky, problematické stavby, veřejný prostor, jeho mobiliář. Diskuse nad charakterem ulic, zeleně, náměstí. Možná se uskuteční i projížďka na lodi středověkým vodním příkopem. Procházka s architektem Janem Ritterem ml. a historikem umění Janem Červinkou.
Sraz: so 3. 10., 13:00, Na Rejdišti

Olomouc – Po třídě Kosmonautů
Prohlédneme si nejstarší panelák v Olomouci, přiblížíme okolnosti výstavby třídy Kosmonautů, zjistíme, jak se vyvíjel urbanistický plán tohoto území a jaká je jeho budoucnost. Zapátráme po umělecké výzdobě sídliště a zjistíme, co nám zbylo a o co jsme přišli. S historičkou umění Martinou Mertovou, architektem Petrem Daňkem a průvodcem Janem Jeništou.
Sraz: so 3. 10., 14:00, u hrající fontány v přednádražním prostoru (ul. Jeremenkova)

Olomouc – Cena Rudolfa Eitelbergera 2015
Vyhlášení čtvrtého ročníku ceny o.s. Za krásnou Olomouc za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a celém Olomouckém kraji v rozmezí 7/2013 – 8/2015. Slavnostnímu předání ceny bude předcházet vernisáž tří předchozích laureátů a deseti letošních nominací v Lomené galerii.
Sraz: so 3. 10. Program: 17:30 Vernisáž; Lomená galerie (ul. Denisova, naproti Muzeu umění), 18:00 Vyhlášení cen; Divadlo hudby (ul. Denisova)

Olomouc – Z Neředína přes zelený horizont až do Hněvotína
Společně se vydáme po staré cestě z Neředína, původně samostatné obce, přes ohrožený Neředínský horizont až do Hněvotína. Dozvíme se o novém územním plánu a změnách, které přinesl, a v Hněvotíně si ukážeme typickou sídlištní kaši v nové zástavbě.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, tramvajová zastávka Neředín – krematorium

Ostrava – Vítkovice - Industriální architektura DOV
Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. Prohlídka Dolních Vítkovic s architektonickým studiem se uskuteční mimo klasické návštěvnické trasy. Rezervace nutná přes rezervační systém Dolních Vítkovic.
Sraz: ne 4. 10., 13:00, Návštěvnické centrum pod VP1 (Vysokou pecí č. 1), Dolní Vítkovice

Pardubice - Pardubice po vodě

Kolem vody rostou domy, břehy řeky pojí mosty...
Voda ve městě je fenomén a městotvorný element! Offcity trip po vodě o vodních stavbách, mostech, nábřežích a architektuře vzrostlé kolem pardubických řek Chrudimky a Labe s architekty Ondřejem Teplým a historikem architektury Františkem Václavíkem. Na akci je nutná rezervace na e-mailu sarka@offcity.cz, a to nejpozději do 20. 9.
Sraz: so 3. 10., 14:00, místo srazu a další informace se dozvědí jen účastníci s rezervací

Piešťany – 10% umenia v architektúre
Umenie je súčasťou architektúry, môže však na seba brať rôzne podoby, ktoré vám predstavíme. Za umenie v architektúre môže byť považovaná fontána v obytnom útvare, ale aj stavba ako taká. V období socializmu bolo umenie v architektúre povinné, vyčíslené dokonca percentom z nákladov stavby. Aj na tieto percentá sa pozrieme.   
Sraz: so 3. 10., 14:00, socha Barlolamača, Kolonádový most

Písek - Mohelnické bro(zro)dění
V návaznosti na předchozí témata Dne architektury o potenciálu řeky Otavy vás již popáté v řadě zvou architekti Petr Lešek (Projektil) a Martin Zborník (Ateliér v kódu a Písecký svět), tentokráte na brodění korytem Mohelnického potoka za účelem odhalení jeho potenciálu pro město Písek. Podrobně vše na www.piseckysvet.cz
Sraz: so 3. 10., 14:00, v místě ústí Mohelnického potoka do Otavy = konec ulice Ostrovní, před pravobřežním vstupem na pěší lávku na ostrov

Plzeň – Plzeň moderní
Ačkoliv v Plzni první poloviny 20. století moderní architektura nesehrála tak zásadní roli jako ve Zlíně či Hradci Králové, její étos pokroku a transformace je ve městě dodnes patrný. Na bohatství moderny v Plzni a na její souvislost s dnešní dobou upozorní procházka s autory projektu Plzeňský architektonický manuál (PAM).
Sraz: ne 4. 10., 14:00, náměstí Republiky (u Meeting Pointu)

Poděbrady - Na kolech po stavitelích Poděbrad
Cyklistická projížďka po ulicích, kterým se povedlo dát a udržet charakter rezidenční čtvrti dle nejlepších tradic a schopností místních stavitelů v kontrastu s porevoluční sídelní kaší.
Sraz: ne 4. 10., 16:00, na kolech před nádražím

Praha – Stadion Strahov
Od sokolů po sparťany. Minulost a současnost Strahovského stadionu s historikem architektury Miroslavem Pavlem. Odkrývání zašlé slávy největšího stadionu na světě svého druhu.
Sraz: so 3. 10., 9:00, u výdechu Strahovského tunelu

Praha – Topografie vody
Řeka a potoky, nivní plošiny a hluboká údolí jsou také architekturou. S krajinářským architektem Štěpánem Špoulou si ukážeme, jak tato původní struktura Prahy vypadá a jak ji číst.
Sraz: so 3. 10., 10:00, před Libeňským zámečkem v Praze 8

Praha 4 – Spořilov – největší zahradní město Velké Prahy
Tzv. starý Spořilov jako příklad prvorepublikového zahradního města, které by mělo být – pokud jde o urbanistické řešení, soběstačnost a velkoryse založenou veřejnou zeleň – stále vzorem pro zakládání novodobých obytných souborů. Připomenutí původní ideje a dnešní stav ovlivněný zvláště změnami ve složení místní komunity, rekonstrukcemi rodinných domů, změnou služeb a automobilovou dopravou.  

Sraz: so 3. 10.,10:00, před vstupem do kostela sv. Anežky České na Spořilově

Praha – Hlávkův most – betonová galerie nad řekou
Hlávkův most postavený podle návrhu architekta Pavla Janáka a statika Františka Mencla v letech 1909–1912 je přehlíženou, ale přesto mimořádnou ukázkou rané moderní architektury a sochařství. Současný stav mostu je však tristní, přestože se jedná o památku, v níž je jedinečně vyjádřen nástup architektonického kubismu. S historičkou architektury Vendulou Hnídkovou.
Sraz: so 3. 10., 11:00, stanice metra Vltavská, prostranství před vchodem do metra z úrovně ulice

Praha – Strašnice – Solidarita
Na naučné stezce navštívíme mimo jiné Solidaritu, která je prvním pražským poválečným sídlištěm a překvapí nás velkorysým urbanismem, použitím betonových panelů i nízkými řadovými domky inspirovanými bydlením ve Skandinávii. S historičkou umění Evou Novotnou.
Sraz: so 3. 10., 11:00, stanice metra Strašnická

Praha – Sedmdesátky v centru
Hodnocení architektonické kvality staveb 70. let je dosud deformováno negativními konotacemi na dobu jejich vzniku. Federální shromáždění, Kotva, Intercontinental, ČKD, Nová scéna. Za stavbami nejvýraznějších tvůrců 70. let v centru se podíváme a o problematice památkové ochrany této architektury budeme mluvit s historičkou umění Veronikou Vichterkovou.
Sraz: so 3. 10., 14:00, piazzeta Národního divadla

Praha – Karlín: Odešli dělníci, přišli accounti
Začneme u Langweillova modelu Prahy, kde je zobrazen Karlín z roku 1837, na počátku své průmyslové slávy. Skončíme v sídle vydavatelství Economia, bývalé strojírenské hale, kde se dnes místo kotlů vyrábějí noviny a kde průmyslová doba definitivně skončila. Co bylo mezi tím? Bourání a stavění, zkrášlování a gentrifikace. Po Karlíně, čtvrti, která se změnila, vás provedou novinářka Karolína Vránková a architekt David Mateásko.
Sraz: so 3. 10., 16:00, před muzeem Hl. m. Prahy 

Praha – Veletržní palác – Architektura pro umění
Jak přemýšlí umělec v roli architekta výstavy? Setkejte se s tvůrci, kteří ve své volné tvorbě pracují s objekty a instalacemi na pomezí architektury a zároveň se věnují instalování výstav současného umění. Dominik Lang instaloval výstavu laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého, jejíž je sám výhercem, za posledních 25 let. Jiný laureát této ceny – umělec Jiří Příhoda – pro Veletržní palác připravuje instalaci retrospektivní výstavy znovuobjevené sochařky Marie Bartuszové. Komentovaná prohlídka a rozhovor o tom, jak různě lze pojímat architekturu výstav umění.
Sraz: so 3. 10., 14:00, u pokladen Veletržního paláce

Praha – Neznámý Veletržní palác
Skvost funkcionalistické architektury, Veletržní palác, byl postaven mezi lety 1926–1928 podle návrhu Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla a stal se jednou z prvních funkcionalistických staveb u nás i v Evropě. Původně sloužil obchodním účelům, v roce 1974 ale vyhořel a po náročném vyjednávání byl rekonstruován pro potřeby Národní galerie v Praze. Dnes je místem, kde se divákovi představuje unikátní soubor českého i zahraničního moderního a současného umění. Obvykle nepřístupnými částmi Veletržního paláce vás provede kurátorka Radomíra Sedláková.
Sraz: so 3. 10., 16:00, u pokladen Veletržního paláce

Praha – Architektura pro umění
Workshop pro rodiny s dětmi a další zájemce. Může se socha stát architekturou? Co dělá umělec, který se stane architektem výstavy? Přijďte si vyzkoušet hraniční disciplíny – instalaci výstavy a sochařské intervence v prostoru, které se stávají součástí architektury. Inspirovat nás bude umělec Dominik Lang, který spojuje ve své tvorbě instalaci, architekturu i sochařství. Workshop povedou Šárka Matoušková a Michaela Trpišovská. Přijďte kdykoliv během konání workshopu.
Sraz: so 3. 10., 15:00–17:30, Veletržní palác

Praha – město a řeka
Řeka je nedílnou součástí města. Na jedné straně mu poskytuje oporu, na druhé straně ho svazuje svým tokem. Jak se Praha s Vltavou sžila? Lidé – řeka – město. S historikem Richardem Bieglem nejen o Vltavě a jejím vlivu při formování Prahy promluvíme na procházce od Anežské čtvrti po ostrov Štvanice.
Sraz: ne 4. 10., 9:00, Nemocnice Na Františku

Praha – obytný dům Pod Altánem + Ekocentrum Archa Coutry Life v Nenačovicích
Komentovaná prohlídka prestižními cenami oceněného domu postaveného v energeticky pasivním standardu. Provází autor projektu, architekt Aleš Brotánek. Na prohlídku navazuje exkurze do Ekocentra Archa Coutry Life v Nenačovicích. Na exkurzi zajištěna zdarma autobusová doprava, nutná rezervace. Rezervační systém na exkurzi (a místa v autobusu) bude spuštěn na začátku září. Aktuální info na
Sraz: ne 4. 10. Program: 9:00 prohlídka obytného domu Pod Altánem, 10:15 odjezd autobusu do Ekocentra Archa Coutry Life v Nenačovicích, 14:00 návrat do Prahy (oběd zajištěn)
 
Praha – Císařský ostrov – obnova soužití s řekou
Císařský ostrov očima jeho uživatelů a správců. Představení výsledků soutěžního workshopu, který přinesl nový úhel pohledu na pražskou čističku a její bezprostřední okolí.
Sraz: ne 4. 10., 10:00, u spodní brány Trojského zámku

Praha – Brána do Karlína – příležitosti Negrelliho viaduktu
Procházka s architektkou a teoretičkou Yvette Vašourkovou po okolí druhého nejstaršího pražského mostu nám odkryje zapomenutá místa na hranici Prahy 1 a Karlína. Místa tak daleko, a přitom tak blízko. Pojďme si společně popovídat, jak by šel vdechnout nový život prostoru pod viaduktem a jeho okolí. Inspirativní procházka povede podél karlínského viaduktu od nábřeží až po Vítkov. Veškeré podněty budou zaznamenány.

Sraz: ne 4. 10.,  11.00, místo bude upřesněno

Praha banální a globální
Obchodní centrum Palladium, hotel Mariott, Florentinum – proč vlastně stojí zrovna v centru Prahy? A víte, že za hotelem Atrium je výběh tučňáků? Procházka s novinářkou Karolínou Vránkovou po globální architektuře a jejích omylech v okolí Florence.
Sraz: ne 4. 10.2015, 13:00, před domem festivalu 4+4 Dny v pohybu na Florenci

Praha – Zmizelá místa Vinohrad II.
Zbořené domy, zaniklé usedlosti, zrušená divadla. O tom, co už není vidět, ale dochovalo se v příbězích a vyprávění. Po Vinohradech jakožto divokém pražském předměstí s architekty Markétou Mráčkovou a Markem Šilarem. Pokračování loňské procházky.
Sraz: ne 4. 10., 13:00, náměstí Míru, před kostelem

Cyklovyjížďka Prahou
Projížďka na kole s dopravním urbanistou Tomášem Cachem za novými cyklistickými opatřeními a dalšími krásami veřejných prostranství v Praze. Dozvíte se, jak probíhala příprava některých realizovaných úprav, co se nakonec povedlo a co ne a proč. A sami si je vyzkoušíte.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, Karlovo náměstí před kostelem sv. Ignáce

Praha 10 – Vršovická architektura 60.–80. let
Podél bývalé „třídy SNB“ (dnes Vršovické ulice) až na „náměstí Kubánské revoluce“ se zatím ještě nachází sedm trosek ukázkových děl architektury 60.–80. let minulého století. Jejími tvůrci byli např. J. Siegel, V. Klimeš, Z. Edel, J. Votruba a mnozí další. Procházka s architektkou Nelou Bastlovou, která se do vršovické architektury v půli 80. let narodila, kterou toto umění spoluutvářelo a vychovalo a která se stala svědkem destrukce tohoto slohu.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, před továrnou KOH-I-NOOR, Vršovická ulice

Praha 15 - Moderní architektura na Praze 15
Komentovaná procházka s historiky architektury Marcelem Pencákem a Ladislavem Zikmundem-Lenderem. Ukáží nám největší skvosty industriální architektury (Hostivařské mlýny/Filmové ateliéry HOST, funkcionalistickou Sokolovnu od Ladislava Machoně, družstevní domy od Bohumila Hypšmana, učitelský dům Evžena Linharta).
Sraz: ne 4. 10., 15:00, Nádraží Hostivař, tramvajová zastávka

Praha – Pankrác: nesplněný architektonický sen
Historička architektury Martina Flekačová se po roce vrací na Pankrác, aby dopověděla příběh výstavby nové městské čtvrti s Centrálním náměstím, jak si ji vysnili modernističtí architekti. Procházka povede z náměstí Hrdinů přes areál České televize a sídliště Pankrác až do srdce Pankráce, tzv. Pentagonu.
Sraz: ne 4. 10., 16:00, náměstí Hrdinů, před památníkem Milady Horákové

Praha – Břevnov, 3. díl
Již potřetí vás zveme na procházku po Břevnově. Tentokrát se zaměříme na usedlost Ladronka a na vilovou zástavbu tzv. Malého Vatikánu, skrze níž pak sejdeme až dolů na Bělohorskou. Opět nabídneme informace o historii, současnosti i plánovaných záměrech. Provází Daniel Čapek a Michal Volf.
Sraz: neděle 4. 10., 16:00, před vstupem do usedlosti Ladronka

Praha – Praha na příjmu
Žižkovský vysílač a jiné stavby architekta Václava Aulického s Vladimírem 518.
Sraz: ne 4. 10., 18:00, pod Žižkovským vysílačem

Praha – DOX – Rodinná dílna Domy jako příběhy
Rodinná výtvarná dílna v rámci DNE ARCHITEKTURY k výstavě Jakuba Szczęsneho: Operations. Znáte nejužší dům na světě? Architekt Jakub Szczęsny ho navrhl pro izraelského spisovatele Etgara Kereta ve štěrbině mezi dvěma bytovými domy ve Varšavě. Nechte se inspirovat i dalšími svéráznými projekty od polského architekta a společně zastavíme známá i skrytá zákoutí centra DOX. Nejnižší, nejšikmější i třeba nejvyšší dům jsou jen otázkou představivosti. Dílna je určena pro děti a dospělé od 5 let. Kapacita dílny je omezena. Rezervace a informace: rodiny@dox.cz, tel. 295 568 104
Sraz: ne 4. 10., 14:00–17:00

Praha – DOX – Komentovaná prohlídka výstavy Jakub Szczęsny: Operations s umělcem
Sraz: ne 4. 10., 15:00–16:00

Praha – DOX – Přednáška Jakuba Szczęsneho
Sraz: ne 4. 10., 16:30–18.00
Jakub Szcęsny (1973) je polský architekt, spoluzakladatel architektonického ateliéru Centrala (2001). V letech 1993–2001 studoval na Fakultě architektury Varšavské polytechniky a také na Escuela Tecnica Superior D’Arquitectura de Barcelona a Ecoled’Architecture Paris la Defense. Ateliér Centrala se snaží působit na poli architektury staveb a interiérů, urbanismu a v neposlední řadě se rovněž zabývá architektonickou kritikou. Centrala je chápana jako prostor, kde dochází k výměně myšlenek a nápadů. Jeho individuální projekty a práce vycházejí z konglomerátu solidní vědecké a umělecké přípravy. Kapacita přednášky je omezena. Rezervace a informace: rezervace@dox.cz

Prachatice od války do revoluce
Prachatice, tak jako mnoho jiných měst, prošly za socialismu výraznou urbánní proměnou. Jaká tato proměna byla? O co město připravila, co městu dala? A jak jsme si s ní poradili? To jsou otázky, které jsou nyní při srovnání s 25 lety porevolučního vývoje opět na místě. Společně se nad nimi pokusíme zamyslet. Provázet budou nejen studenti architektury z platformy Prostor Prachatice.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, Pivnice Družba, náměstí Přátelství 690, (venku před restaurací)

Přerov – Přerovské industriální kouzlo

Industriální stavby jsou s Přerovem neodmyslitelně spojeny, a přesto bývá jejich kouzlo skryto. Prohlídka několika významných průmyslových budov a prostor přiblíží kus historie města a otevře otázky o novém směřování těchto areálů. Zaměříme se především na průmyslové stavby 20. století. Připravte si dobrou obuv.
Sraz: so 3. 10., 14:00, Dluhonská 77, vedle hostince Nový svět

Přerov – Přerovské vily
S dobře promazanými koly projedeme celým městem po zajímavých přerovských vilách posledního století. Komu zbudou síly, s tím se vypravíme objevit i poslední architektonické třešinky v některých místních částech Přerova. Nedělní cykloprojížďka s architektem Janem Horkým.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, náměstí TGM

Rovina – NAROVINU: nová architektura
Osada Rovina se během krátké doby rozrostla o novou „čtvrť“ s charakterem příměstského satelitu a s přehlídkou nejrůznějších „splněných snů“ o vlastním domku se zahradou. Architektky Daria Balejová a Šárka Sodomková Vás při cykloprojížďce seznámí s příklady zajímavých a povedených řešení této nelehké architektonické úlohy.
Sraz: so 3. 10., 14:00, Rovina u Řevnic, náves

Rožnov pod Radhoštěm – Místo výletů a utajené kvalitní architektury
Připomenutí Rožnova jako výletního místa vzdělané střední vrstvy, která zde zanechala stopu v podobě kvalitní architektury víkendových domů navrhovaných (nejen) bratry Šlapetovými. Oblast Rybníčky, kde dochází k postupnému obnovování krásy těchto objektů, si prohlédneme s historikem Danielem Drápalou a architekty Michalem Nejezdchlebem a Danielem Barošem.
Sraz: so 3. 10., 9:00, u Společenského domu

Festival veřejného prostoru
Veřejný prostor ve středu města užívaný bez omezení všudypřítomnými vozidly. Společný oběd pod širým nebem přímo na ulici. Zahraje hudba a možná se podíváte i na věž kostela. Budou představeny chystané projekty přeměny nejdůležitějších prostranství v centru Rožnova. Setkání se zástupci města a s architekty Michalem Nejezdchlebem a Danielem Barošem.
Sraz: so 3. 10., 12:30, ulice Nádražní, před kostelem

Rožnov – punčochy a ponožky – areál Loany (Hurá dovnitř)
Objekty textilky Loana jako živá součást ulice Bezručova. Prohlídka nejstarší budovy s novými prostorami obchodů, kaváren, galerií. Zakončení v ateliérech 3. ETÁŽE s představením připravovaných záměrů ve městě (nový územní plán, soutěže...). Neformální diskuse ke všem tématům týkající se našeho podhorského města.
Sraz: so 3. 10., 17:00–20:00, Bezručova ulice, před knihovnou, 17:00 prohlídka

Trutnov – Prvorepublikový Trutnov
Procházka po mnohdy opomíjených prvorepublikových stavbách s historikem Ondřejem Vašatou a architektem Janem Veisserem.
Sraz: so 3. 10., 14:00, Krakonošovo náměstí u kašny

Trutnov – Prohlídka interiérů UFFa
Komentovaná prohlídka interiérů UFFa – Společenského centra Trutnovska za účasti ředitele Libora Kasíka. Součástí prohlídky bude i pohled do zázemí a pro veřejnost nepřístupných prostor.
Sraz: so. 3. 10., 11:00, před hlavním vstupem do UFFa

Třebíč – Živé Židy dnes
Náročná obnova historicky nesmírně cenného židovského města, které bylo po válce ghettem sociálně slabých skupin, přivedla tuto část města až k zápisu na seznam Unesco. Jak ale dál, aby genius loci nezmizel a znovu bylo v klikatých uličkách plno a živo? Jak propojit ochranu památky s každodenním životem rezidentů? Historická procházka s výkladem architekta Lubora Herzána, doplněná o aktuální postřehy, jak se v Židech žije dnes.
Sraz: so 3. 10., 14:00, bazilika sv. Prokopa

Třebíč – Borovina open!

Návštěvou Boroviny si připomeneme koželuhy Budišovské, Baťu, architekta Karfíka, baťovské dvojdomky a další významné stavby/ milníky této části města. Zaměříme se na aktuální revitalizaci areálu a procházka bude zakončena volným vstupem do Alternátoru – nového ekotechnického centra. Vše pod taktovkou studia D+architekti.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, Koželužská 292/13

Třebíč – Architektem ve svém městě (workshop)
Svojsíkovo nábřeží a louka pod zámkem jsou uprostřed města. Když neslouží hudebním festivalům, jsou prázdné. Co byste tam rádi viděli, co vám tam chybí? Jak by se mohlo v tomto prostoru odehrávat něco skvělého každý den? Studio D+Architekti a studenti Střední školy stavební se do toho pustí a vy s námi!
Sraz: pá 2. 10., 10:00–18:00, Karlovo náměstí

Ústí nad Labem – Panelové město – kontrasty Severní Terasy
Severní Terasa je považována za jedno z nejzdařilejších českých sídlišť. Jaká byla její původní koncepce a architektura?Jak se tento prostor proměnil za posledních 25 let?Jak přistupovat k revitalizaci sídlišť a jejich veřejného prostoru? To a mnohem více při procházce Severní Terasou s ústeckými architekty a dalšími hosty portálu Ústí///Aussig.
Sraz: ne 4. 10., 15:00, před budovou Úřadu městského obvodu Severní Terasa, ulice Stavbařů 2

Vimperk – Winterberg a Haselburg – hrad a opevnění Vimperka
Winterberg – Prohlídka zámku a jeho okolí zaměřená na archeologické výkopy, raně gotickou architekturu a nejstarší podoby hradu. Haselburg – prohlídka jednoho z nejzajímavějších souborů dochovaného opevnění 15. století.
Sraz: so 3. 10., 9:30, Winterberg, I. nádvoří zámku pod Vlčkovou věží, 11:00, Haselburg: III. nádvoří, před branou do Horního zámku

Vimperk – Urbanistický vývoj Vimperka
Proměny historického sídla od předlokačního sídliště přes tržní osadu k opevněnému městu, proměna zámeckého okrsku během třicetileté války, počátky rozvoje industriální výroby na vznikajícím předměstí až po proměnu města v průmyslové centrum Šumavy. Provází historik architektury Ladislav Čepička.
Sraz: so 3. 10., 14:00, začátek Zahradní ulice nad náměstím Svobody

Volyně – Škola v přírodě aneb O Šípkové Růžence
Dnes opuštěný areál školy v přírodě je dílem architekta Ladislava Konopky z let 1980–1987. Kontroverzní koncept zachraňující děti ze severních Čech třítýdenním pobytem v šumavském podhůří. Předobrazem byla škola odborového svazu ADGB, postavená v roce 1930 podle návrhu Hannese Meyera. Najde Růženka po letech svého prince? S architektem Lukášem Velíškem.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, Chomutovská ulice, hlavní vstup do bývalé školy v přírodě

Vrchlabí – historické i současné

Známé i méně známé zajímavé stavby ve městě s rychlokurzem chování v památkové zóně s pracovníky památkové péče Georgijem Kirjakovským a Markem Daňkem. Čeká vás i návštěva interiérů vybraných staveb – klášter augustiniánů, „stará“ radnice či nové krkonošské centrum Krnap KCEV Krtek.
Sraz: so 3. 10., 9:00, před zámkem (budova MÚ)

Všechovice – Rodištěm Bohuslava Fuchse
Malá, ale krásná – obec Všechovice. Najdeme zde barokní zámek, trojboká boží muka, kostel, kamenný kříž, Fuchsovy bytové domy a funkcionalistický hřbitov.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, výstavní síň architekta Bohuslava Fuchse ve Všechovicích

Vysoké Mýto – Vnitřní prázdnota Vysokého Mýta
Ve Vysokém Mýtě nalezneme desítky nevyužívaných budov i plošné prostorové rezervy pro nové domy. Co s nimi? Současně územní plán počítá s rozvojovými plochami pro novou výstavbu až na stovky let dopředu. Proč má město růst do krajiny, když se zevnitř vyprazdňuje? Exteriéry i interiéry s architekty ze spolku proMejto.
Sraz: ne 4. 10., 13:00, parkoviště na nároží ulic Litomyšlská a Škrétova (naproti M-Klubu)

Zlín – Od nákupu po zákusek
Jak vypadaly stravovací zařízení a obchody s jídlem ve Zlíně ve 20. století? Jak se jejich podoba měnila v průběhu desetiletí a co se z nich dochovalo dodnes? Procházka po baťovských jídelnách, kavárnách a obchodních domech, měšťanských cukrárnách i poválečných samoobsluhách s historičkou architektury Klárou Eliášovou.
Sraz: so 3. 10., 9:30, náměstí Práce – u obchodního domu

Zlín – Zlín a zlínská architektura v literatuře
V letošní procházce s architektkou Jitkou Ressovou bude výklad doplněn úryvky z děl spisovatelek a spisovatelů, kteří ve svých dílech se zlínským geniem loci pracovali. Literární část připraví Barbora Kárníková.
Sraz: ne 4. 10., 14:00, Info-point Baťovského bydlení, jednodomek Nad Ovčírnou 1295

Zlín – Umění ve veřejném prostoru
Jak vypadá umění ve veřejném prostoru ve městě Zlín? Komentovaná prohlídka s Lucií Šmardovou po nových realizacích i zapomenutých uměleckých objektech, s nimiž se každý den nevědomky setkáváme.
Sraz: ne 4. 10., 10:00, před Kolektivním domem, Osvoboditelů 3778

Znojmo - Skvosty „Vídeňského předměstí“
Před první republikou probíhal ve Znojmě architektonický rozkvět ve velkoměstském stylu, díky kterému jsme jako významná spojka na hlavní město monarchie měli patřičně reprezentovat. S historiky Janem Kozdasem a Jiřím Kacetlem se podíváme na nejvýznamnější architektonické počiny. Součástí bude i prohlídka Weinbergerovy vily.
Sraz: so 3. 10., 15:00, Městské divadlo Znojmo, Masarykovo náměstí 22

Zlín – Projekce filmu Plán
Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní Bémův koncept pražského územního plánu. Po projekci filmu následuje diskuse na téma „Smysluplné využití veřejného prostoru“.
Sraz: so 3. 10., 20:00, kino Svět, Havlíčkova 7


Žďár nad Sázavou – Ke starému nové: přestavby a dostavby na Vysočanech
Jak lze individuálně bydlet v novém ve starší obytné čtvrti? Procházka s místním rodákem Petrem Matějkou představí nově realizované přestavby a přístavby domů individuálního bydlení ve čtvrti Vysočany. Realizace doprovodí slovem samotní autoři návrhů.
Sraz: so 3. 10., 10:00, křížení ulic Jungmannova, Dolní a Libušínská, Wonkova (u zimního stadionu)

Ve starém nové: Vodojemské bydlení v kotelnách
Procházka ukáže přestavby čtyř původně plynových kotelen vybudovaných v 70. letech pro zajištění dodávky tepla blízkých bytových domů. Projekty přestaveb na bydlení probíhaly nezávisle na sobě. Z jednoho unifikovaného objektu vznikly čtyři různé výsledky. Návštěva jedné kotelny s architektem Štěpánem Matějkou a tvůrci návrhu.
Sraz: so 3. 10., 14:00, zastávka MHD Neumannova

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články