High5 - pozvánka na výstavu ostravského Projektstudio v GAB

Zdroj
Gabriel Kurtis, Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
29.09.2015 10:00
David Kotek [DAD]
PROJEKTSTUDIO

Po více než dvaceti letech své existence, po přibližně šedesáti realizacích a šestnácti významných architektonických oceněních přichází ostravská architektonická kancelář PROJEKTSTUDIO se svou první velkou samostatnou výstavou koncipovanou pro Galerii architektury v Brně. Kurátorský výběr „High5“ představuje nejvýraznější realizace studia, zastupující různé kategorie projektů – veřejná stavba, rodinný dům, rekonstrukce v historickém areálu, vlastní firemní sídlo a instalace ve veřejném prostoru. Každý z těchto velice odlišných projektů má svůj jedinečný příběh a ten je na výstavě prezentován architektonickým „videoklipem“. Videoklipy pro výstavu vytvořili mladí multimediální umělci Petr Hostaš, Jan Hubáček, Sampo Siren a Oskar Stolín. Výstavu doprovází katalog, editovaný Vendulou Šafářovou, který doplňuje výběr High5 o dalších 11 projektů.
Spoluzakladatel a bezesporu vůdčí osobnost Projektstudia David Kotek vnímá současnou podobu firmy především jako Huť architektury, kde veškerá tvorba není podřízena jednomu architektu, ale prostor samostatně navrhovat tu mají stejnou měrou stálí i nově příchozí členové týmu. Mladý duch čerstvých absolventů a stážistů z Čech i ze zahraničí, spolu s letitými zkušenostmi profesionálů udržuje produkci Projektstudia mladou, svěží a současnou, a zároveň vysoce profesionální. Úroveň její kvality z lokálního pohledu dokládají četná první místa a čestná uznání v soutěžích jako například Stavba roku, Dům roku či Grand Prix Obce architektů, ale tvorba Projektstudia snese srovnání i v kontextu evropské a světové produkce, s níž se mohou svou aktuálností a kvalitou provedení směle poměřovat.
I přes to, že tvorba Projektstudia vykazuje znaky globálního architektonického stylu současnosti a jeho ambice přesahují rámec regionu, je zde jasně patrný a odráží se v něm duch Ostravy, který jejich produkci činí specifickou a výraznou. Jednotlivé fenomény pojící se s Ostravou a ostravským regionem tak můžeme do jisté míry vztáhnout i na Projektstudio a přiřadit mu jejich atributy. Rychlost a dravost „ostré“ řeky Ostravice, která dala Ostravě jméno. Odhodlanost k realizaci náročných zadání vycházející z „ocelového srdce republiky“, jak se Ostravě hrdě přezdívalo, odvaha k velkorysým přístupům, kterou můžeme vnímat jako působení kontextu – prostředí velkorysého urbanistického rozložení Ostravy a především její monumentální „sorelové“ Poruby, v níž si ateliér postavil své sídlo. Síla a sebevědomí čišící z bohatého industriálního prostředí regionu, schopného vypořádat se se složitými technologickými problémy – zocelený duch města, tvrdost a přímočarost. Působivá funkčnost všudypřítomné industriální architektury, která ale nepostrádá své estetické kvality. Energické, efektní a provokativní jako marketingové logo města – OSTRAVA!!! Nebojí se ukázat a dát o sobě vědět, zapůsobit, udělat show a dobře vypadat!!! Ale také jako Ostravsko poučené následky znečišťování přírody přichází s projekty respektujícími životní prostředí, se zodpovědnými přístupy, kde ekologické myšlení není módní zaklínadlo, ale pochopená životní nutnost.
Protože v Projektstudiu se také „architekturou chtějí bavit“, nepostrádají jejich stavby lehkost a vtip, hra je součástí navrhovacího procesu. Každý projekt vždy skýtá jedinečné podmínky pro neopakovatelnou hru vzniku a realizace stavby. To, že Projektstudio nemá takzvaný vlastní rukopis, což jim bývá někdy vytýkáno, vidím jako jejich největší přednost, protože tak mohou ke každému novému projektu přistupovat svobodně, uvolněně, nezatíženi manýrami a naučenými klišé, které z tvorby některých jiných ateliérů dělají šedou rutinu.
Důležitým charakteristickým rysem Projektstudia také je, že si zakládá na velmi dobrých, přátelských a důvěryhodných vztazích se svými klienty, a to nejen v průběhu stavby, ale především i po jejím dokončení. V Projektstudiu se klient stává také spolutvůrcem, je respektovaným prvkem v tavicím kotlíku huti a nezbytnou přísadou návrhu. Za každou stavbou je skrytý příběh, který propojuje životy Projektstudia a jeho klientů. A právě tyto příběhy jsou ústředním tématem výstavy High5 Projektstudio. Tak jako výstava představuje příběhy minulé, katalog k nim přidává příběhy právě probíhající a také přísliby příběhů budoucích.
Kurátorka výstavy Zdena Zedníčková

Výstava bude zahájena v úterý 29. září 2015 v 17.00 hodin v prostorách Galerie Architektury Brno a bude otevřena denně od 10.00 do 18.00 hodin do 25. října 2015.


Součástí programu výstavy je přednáška, která se uskuteční před vernisáží dne 29. září 2015 v prostorách auly A310 Fakulty architektury VUT v Brně v 15.00 hodin.


Vstupné na výstavu a přednášku je dobrovolné.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články