Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dům, ve kterém kvete láska k přírodě
Dům, ve kterém kvete láska k přírodě

Majitelé rodinného sídla na okraji Českých Budějovic se obklopili přírodou a denním světlem.


Okrajová část Českých Budějovic nabízí klid venkova a zároveň výhody městské čtvrti. Dům po rodičích, který zde původně stál, navštěvoval manželský pár po dlouhá léta pouze rekreačně. Nakonec se ale manželé rozhodli, že ho přestavějí a splní si sen o bydlení uprostřed zeleně. „Máme čtyři dcery. Vždycky jsem si přála, abychom se zde všichni setkávali, i když holky budou mít svoje rodiny,“ říká energická majitelka domu. K rekonstrukci přistoupili takzvaně z gruntu, vsadili na kvalitní materiály a dostatek denního světla. 

Atypický půdorys kreslili ručně

Z velkorysého hektarového pozemku je aktivně udržována přibližně polovina. Půdorys domu přitom zabírá asi 220 m2. „Celkově obhospodařujeme více než 15 hektarů,“ prozrazuje majitel domu. Z bezprostředního okolí domu vyzařuje láska majitelů k práci na zahradě a citlivému zvelebování exteriéru. Návštěvníky hned u vstupu vítá náležitě upravené jezírko.
Fasáda původního rodičovského domu, který prošel rekonstrukcí jako první, směřuje do ulice. Dnes jsou v něm umístěny pokoje dcer. Hlavní vstup se nachází ve dvoře na místě, kde se zrekonstruovaná část spojuje s přístavbou. V prostoru, kde vyrostla přístavba, se kdysi nacházely hospodářské stavby. Novostavba respektuje jejich původní půdorys, obvodové zdi jsou však postaveny nanovo z cihlového zdiva se zateplením. Jediný prvek, který zůstal zachován, je původní štítová stěna. „Atypický půdorys přestavby bylo v době jeho tvorby komplikované vygenerovat na počítači. Proto ho naše rodinná známá, která přestavbu projekčně zastřešila, rýsovala ručně,“ dodává majitelka.
 
Jasná představa o vzdušném prostoru
Hlavním požadavkem na budoucí stavbu byl otevřený a vzdušný prostor plný denního světla. Prosvětlení interiéru bylo dosaženo kombinací dřevěných fasádních a střešních oken. Majitelé od začátku přistupovali k rekonstrukci tak, aby v budoucnosti nemuseli provádět žádné dodatečné stavební úpravy. Důraz kladli na výběr kvalitních materiálů a energetickou úspornost.
Denní světlo, použité materiály i přiznané dřevěné trámy podtrhují šarmantní atmosféru interiéru. „Oba máme rádi přírodní materiály, kámen a dřevo. Při zařizování domu jsme se proto vždy shodli, cítili jsme to stejně,“ říkají dlouholetí manželé. Aby údržba byla bezproblémová, podlaha je keramická a vinylová s dekorem dřeva. Teplo v domě zajišťuje teplovodní podlahový systém vytápění i radiátory. V zimě prostor zahřívá také krb.


Dům po rodičích jako útočiště pro dcery

Původní starý dům se proměnil ve vítané útočiště pro dcery, jež svoje rodiče pravidelně navštěvují. Své království zde má i nejmladší členka rodiny, která ještě bydlí s rodiči. První úvahy o přestavbě tohoto objektu se zcela lišily od finálního vzhledu prostoru. Původně se nepočítalo s podkrovím, ale s vysokými stropy. „Potřebovali jsme úložné prostory, proto jsme v jedné části postavili podkroví. Vytáhli jsme nahoru vodu i topení. A mistři řekli, že když už nahoře máme topení, měli bychom ho zateplit. A když už jsme ho zateplili, bylo škoda nepoložit rovnou podlahu,“ směje se majitelka domu. Neplánované podkroví se stalo ideálním prostorem pro vybudování prosvětleného dětského pokoje a pracovny. Dobře tu posloužila i střešní okna. Brzy se ale jedna z podkrovních místností promění v taneční sál, kde bude moci majitelka nerušeně trénovat.

Žije se v centrálním prostoru

Tam, kde původně stály hospodářské budovy, vznikl centrální společenský prostor s obývacím pokojem a kuchyňským koutem. Zadání bylo jasné: využít přírodní materiály a dostat dovnitř co nejvíce denního světla. Vstupní halu proto prosvětlují velkorozměrná okna, která zároveň umožňují vstup do atria s venkovním posezením. Velkoryse navržená obývací část je propojena s kuchyní a jídelním koutem. Tyto ústřední místnosti shora prosvětlují střešní okna. Aby majitelé zabránili přehřívání interiéru v létě, rozhodli se pro dodatečnou instalaci venkovní markýzy na elektrické ovládání.
Ložnice manželů se nachází za jídelním koutem. Díky prosklení v horní části vnitřní příčky je v ní dostatek světla. Kromě toho jsou v ní osazena velkoformátová okna s možností vstupu do vnitřního atria přímo z ložnice.
Centrální prostor plný světla doplňuje kuchyňských kout, který je navržen tak, aby měla majitelka dobrý přehled o dění v domě. Zároveň propojuje společenskou zónu se zimní zahradou plnou zeleně.

Chloubou majitelů je zimní zahrada

Nejoblíbenějším místem majitelů je nedávno dokončená zimní záhrada s nádherným výhledem na okolí. „Museli jsme si na ni počkat, ale výsledek stojí to za to,“ libuje si majitel domu. Díky kombinaci fasádních oken a sedmi bezúdržbových střešních oken je zimní zahrada plná denního světla. Bílá okna s polyuretanovou ochrannou vrstvou a dřevěným jádrem jsou přitom vhodná i do prostorů s vyšší vlhkostí. Dojde-li ke znečištění rámu, stačí ho utřít vlhkým hadříkem. Majitelé tato okna ovládají pomocí systému VELUX Integra®. K dispozici mají dálkový ovladač s intuitivním dotykovým ovládáním. „Výhodou je, že když začne pršet, okna se automaticky zavřou bez ohledu na to, jestli jsme doma nebo ne,” oceňují.
Láska k rostlinám přivedla pár k myšlence rozdělit zahradu na dvě části s individuálními topnými okruhy. Část sousedící s kuchyní tak využívá zejména majitelka pro příjemné posezení nebo při líčení, protože je zde dostatek denního světla. Zbývající prostor patří právě rostlinám, mezi nimiž mají zvláštní postavení orchideje. Ty mají manželé nejraději. „Bylo to nejvhodnější řešení. Rostliny vyžadují speciální teplotní i vlhkostní režim. Zazimované jsou při 10 °C, ovšem při této teplotě bychom tuto část domu nemohli plnohodnotně využívat,“ vysvětluje majitel a nadšený botanik.

Relax na zahradě

Majitelka domu se s láskou věnuje své zahradě, kde pěstuje různé rostliny, květiny i bylinky. Život na venkově si pochvaluje a v žádném případě by neměnila. „Miluji práci na zahradě. Ráda přenáším kameny, předělávám chodníčky, pěstuji bylinky a květiny. Je to pro mě obrovský relax a oddych po náročné práci,“ říká s nadšením o svém splněném snu.

Zdroj: VELUX Česká republika, s.r.o.
Vložil: Tisková zpráva, 01.10.15 12:00
Návštěvnost: 2702 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Související články
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.