Před rokem byly v Brně otevřeny nové pavilony institutu CEITEC

Vložil
ČTK
11.09.2015 09:55


Praha - Loni 12. září byly v kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích slavnostně otevřeny dva nové pavilony Středoevropského technologického institutu (CEITEC). Vědci tak získali moderní pracoviště pro výzkum biologicky významných molekul, evoluce rostlin, ale i lidské mysli a zdraví člověka. Stavba budov přišla na 440 milionů korun a jejich technické vybavení na 990 milionů korun. Větší část nákladů uhradila Evropská unie.

    CEITEC vznikl na popud Evropské komise v roce 2011. Jedná se o projekt čtyř brněnských vysokých škol a dvou výzkumných ústavů. Institut slouží nejen k výuce, ale především k výzkumu. Odborníci se v něm zaměřují například na objasnění vzniku a šíření závažných chorob, zkoumají lidský mozek i mysl. Jejich výzkum by mohl přinést nové poznatky v boji s epilepsií či Parkinsonovou chorobou nebo odhalit příčiny rizikového chování řidičů.
    Loni CEITEC jako jediné pracoviště v Česku získal dotaci více než 60 milionů korun z evropského programu Era Chairs. Díky tomu do Brna zamířila mezinárodně uznávaná bioložka Mary O'Connellová, která se specializuje na výzkum imunitního systému.
0 komentářů
přidat komentář

Související články