V Liberci při Dnech evropského dědictví zpřístupní 26 památek

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
10.09.2015 13:00
Liberec

Liberec - V Liberci bude v sobotu při Dnech evropského dědictví zpřístupněno 26 historických objektů. Je to o tři více než loni, kdy na akci dorazilo asi 11.000 lidí. Největší zájem letos zřejmě bude o zámek z 16. století, který patří k nejstarším památkám ve městě. Rezervovat si prohlídku s historikem už nelze, všechna místa jsou obsazená. Novinářům to dnes řekl vedoucí libereckého odboru cestovního ruchu a sportu David Pastva.

    Šanci ale podle něj mají i ti, kteří si prohlídku nezarezervovali. "Budou i místa pro příchozí, řádově deset na každou z prohlídek," uvedl. Interiéry zámku si budou moci alespoň individuálně projít i lidé, kteří se na komentovanou prohlídku nedostanou.
    Rezervační systém má Liberec i u dalších památek, o které byl v minulých letech velký zájem. "Týká se to zejména libereckého podzemí, Strossovy vily, Liebiegovy vily nebo radniční věže," uvedl Pastva. Podle něj zbývá k dispozici jen několik volných míst. Novinkou je trasa, která vede po Novém Městě. Jsou na ní Valdštejnské domky, Appeltův dům s dochovaným klasicistním schodištěm nebo dva někdejší měšťanské domy v Růžové ulici a na Sokolovském náměstí. Významné jsou z hlediska architektury a dochovaných interiérů a exteriérů.
    Liberec letošní Dny evropského dědictví opět pořádá ve spolupráci s Žitavou. Za zajímavými místy do německého městečka budou moci lidé vyrazit v neděli. Pokud pojedou vlakem a nechají si dát na jízdenku razítko z návštěvy některé památky, budou mít zpáteční jízdu zdarma.
    V rámci Dnů evropského dědictví budou v kraji přístupné i další památky. Třeba v Jablonci bude otevřeno 18 objektů, na řadě míst budou lákat i na doprovodný program. "Děti se seznámí s iluminátorstvím, pasířstvím, sochařstvím nebo tesařstvím. Chceme jim představit stará řemesla, bez kterých by dnes památky nemohly existovat," řekla za organizátory Věrka Dobrovská z Jabloneckého kulturního a informačního centra.
    Muzeum v Turnově bude v Kamenářském domě ukazovat různé techniky tesařské práce s použitím původních nástrojů, jako jsou sekery bradatice, hlavatka a širočina nebo poříz. Zájemci si budou moci vyrobit i historický stavební materiál - mazaninu. Netradiční program chystají i některé zámky. Třeba na Lemberku v Jablonném v Podještědí budou prohlídky kopírovat trasu, po níž již v roce 1882 provázel vrátný hraběte Eduarda Clam-Gallase. Návštěvníci si prohlédnou rytířský sál, pijárnu, sál bajek, kuchyň, zámeckou kapli, komnatu paní Zdislavy a hlásnici.
0 komentářů
přidat komentář