Do slavných brněnských vil zavítaly stovky lidí

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
30.08.2015 21:05
Brno

Löw-Beerova vila
Brno - Stovky lidí včera využily unikátní možnost projít si slavné brněnské vily ve večerním čase. Vily Löw-Beer, Stiassni, Tugendhat a Jurkovičova se poprvé připojily k festivalu Hradozámecká noc 2015. Kromě komentovaných prohlídek pro návštěvníky organizátoři přichystali také koncerty. ČTK to řekli organizátoři.

    Téměř stovka lidí přišla už za první hodinu programu do Jurkovičovy vily v Brně-Žabovřeskách. Vila je unikátní tím, že si ji nechal postavit sám architekt a také v ní bydlel. Brněnské vily jsou v majetku různých institucí. Vila Tugendhat patří Brnu, Jurkovičovu vilu spravuje stát prostřednictvím Moravské galerie, vilu Stiassni Národní památkový ústav a Löw-Beerovu vilu Muzeum Brněnska, které spadá pod Jihomoravský kraj.
    Unikátnost vil podle Rostislava Koryčánka z Moravské galerie vede instituce ke spolupráci. Hradozámecká noc je podle něj jen jeden z příkladů.
    "Návštěvníci mohou zažít výjimečnou situaci při večerních a nočních prohlídkách. Každá vila má i svůj komponovaný program, to se budeme snažit rozpracovávat i v následujících letech," uvedl Koryčánek, který má na starosti Jurkovičovu vilu.
    Podle něj má Brno významné postavení v tom, kolik staveb z přelomu 19. a 20. století je zde k dispozici. "Ani v Praze bychom nenašli čtyři vily, které jsou otevřené veřejnosti," uvedl Koryčánek.
    Do čtyřlístku otevřených vil letos přibyla opravená Löw-Beerova vila. Ta ještě nemá vybavení interiéru. Návštěvníci si ale mohou prostory projít s průvodcem, dozví se i informace o členech rodiny zejména Alfredu Löw-Beerovi, otci Grety Tugendhatové. Dnes program ve vile zpestřila hudba swingové skupiny Melody Gentleman, všech 300 lístků bylo vyprodáno. ČTK to řekla Petra Svobodová, která má vilu na starosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články