Torzo výtopny na nádraží v Kořenově získá původní podobu

Vložil
ČTK
21.08.2015 10:50
Kořenov (Jablonecko) - Na nádraží v Koře- nově na Jablonecku začne rekonstrukce bývalé výtopny parních lokomotiv, z níž zůstalo jen torzo. Získat by měla podobu ze začátku 20. století. Turisté by se do výtopny měli dostat od května příštího roku, uvnitř budou ozubnicové lokomotivy a další historické vozy. Železniční společnost Tanvald obnoví jednu z nejohroženějších památek v Libereckém kraji díky dotaci z norských fondů. Stavební práce budou stát bude skoro 13 milionů korun. ČTK to řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Petr Prokeš.

    "Od roku 1987 je topírna spíše ruina, chybí střecha, okna, vrata. Zachovaly se jen obvodové zdi. Vevnitř jsou sice koleje, vše ale musí projít kompletní renovací," uvedl. Práce by měly začít příští týden, výsledkem by měla být podoba z roku 1902, kdy byla ozubnicová trať vedoucí přes Kořenov uvedena do provozu. "Termín dokončení stavby je 31. března příštího roku. Časově je to hodně našponované," uvedl Prokeš. Slavnostní otevření výtopny je plánované na květen 2016.
    Výtopna se stane součástí muzea na kořenovském nádraží, které je zaměřené na pestrou historii ozubnicové tratě z Tanvaldu do Harrachova. Dvanáctikilometrová trať je včetně mostů, tunelu a budov od roku 1992 kulturní památkou. Spojnice mezi Jizerskými horami a Krkonošemi je nejstrmější železniční tratí v republice. Jsou na ní tři úseky s ozubnicí uprostřed koleje, která pomáhá lokomotivám překonat příkré stoupání až 58 promile. Výtopna stejně jako v minulosti poskytne zázemí ozubnicových lokomotivám, uvnitř ale budou i další historické vlaky.
    "Vejde se tam sedm až osm vozidel. Zatím je máme deponované pod širým nebem na nádraží v Tanvaldu. Nemají nad sebou žádnou střechu a dost tím trpí," uvedl Prokeš. Na tanvaldském nádraží se k nim nedostanou ani turisté. "Ve výtopně návštěvníci uvidí, co doteď nemohli. Ukážeme jim stanoviště lokomotivy, motor, vezmeme je s helmou i pod lokomotivu," řekl.
    Turisté mohou ozubnicové lokomotivy a další historické vozy vidět a zároveň i svézt při nostalgických jízdách. Na letošní rok jich Železniční společnost Tanvald připravila osm. Jedna bude tuto sobotu, na nádraží v Kořenově bude akce spojená s borůvkovými hody.
0 komentářů
přidat komentář