Brněnský Dům pánů z Kunštátu se více zaměří na mladé umění

Vložil
ČTK
20.08.2015 14:55
Brno

Brno - Brněnský Dům pánů z Kunštátu se v budoucnu více zaměří na mladé umělce. Po stavebních úpravách v podkroví také vznikne prostor pro rezidenční pobyty, a to nejen výtvarníků, ale také divadelníků či literátů. ČTK to dnes řekla Šárka Syslová, mluvčí Domu umění města Brna, pod který někdejší sídlo kunštátské šlechty dlouhodobě spadá.

    Návrh změn ve využití budovy tento týden schválila Rada města Brna. Radní očekávají, že v Domě pánů z Kunštátu vznikne živé kulturní centrum orientované na současnou generaci. Kromě mladých Brňanů se tam představí umělci z partnerských měst a stipendisté Goethe Institutu a Rakouského kulturního fóra. V plánu je také spolupráce s Fakultou výtvarných umění a Fakultou architektury Vysokého učení technického.
    Dům pánů z Kunštátu je renesanční budova v Dominikánské ulici s nádvořím obklopeným arkádami. V přízemí je v současnosti kavárna Trojka a Galerie G99, která dlouhodobě sleduje mladou a progresivní tvorbu, včetně konceptuální. V prvním patře jsou hlavní výstavní sály, v podkroví pak depozitáře a technické místnosti. Právě tam mají vzniknout ateliéry a zázemí pro pobyty umělců. Materiál schválený městskou radou počítá s úpravami za 300.000 korun.
    Součástí Domu umění města Brna, jehož hlavní budova stojí na Malinovského náměstí, se renesanční palác stal v roce 1958. V minulých letech se musel provoz Domu pánů z Kunštátu kvůli úsporným opatřením krátkodobě utlumit, nyní je objekt s výjimkou letní pauzy znovu v plném výstavním provozu. V září v hlavních sálech začne výstava maďarského umění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články