Liberecký magistrát zahájil zkušební provoz v nové budově

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
03.08.2006 18:45
Liberec

Liberec - Liberecký magistrát přesunul agendu cestovních dokladů, občanských průkazů a evidence obyvatel do své budovy, kterou získal rekonstrukcí staré knihovny. Do nových kanceláří se zatím přemístilo 28 z plánovaných 140 úředníků. ČTK to dnes řekl mluvčí města Martin Korych. Nyní se připravuje přesun pokladen a živnostenského úřadu. Korych uvedl, že nové přepážky jsou nyní ve zkušebním provozu a slavnostní otevření budovy se chystá na 30. září.

    Památkově chráněná budova staré liberecké knihovny patří k nejstarším stavbám na centrálním náměstí. Objekt se skládá ze tří budov, které byly postaveny na konci 19. století. Dva objekty jsou novorenesanční, třetí je secesní přístavba, která ale neměla vlastní schodiště. Památkáři chtěli nejprve domy zachovat v původní podobě, kvůli požárním předpisům to ale nebylo možné.
    V historické budově s novou zeleno-šedou fasádou vyrostl moderní bezbariérový úřad s klimatizací. Vstupní prosklená hala má tvar trojúhelníku lemovaného 21 přepážkami, u kterých se budou vyřizovat matriční doklady, občanské průkazy, pasy, řidičské průkazy, daně a poplatky nebo živnostenské listy. Stěny jsou prosklené, což by mělo zlepšit transparentnost výkonu veřejné správy. Chválí si je i pracovníci radnice, kteří se za bezpečnostním sklem nemusejí obávat útoků agresivních lidí. U vchodu do haly jsou informace a pořadový odbavovací systém. Budovy původně sloužily okresnímu zastupitelství a v  jedné z nich je velký zasedací sál, který město při rekonstrukci vrátilo do původní podoby. Naposledy objekty sloužily Krajské vědecké knihovně, která ale před několika lety postavila novou moderní budovu.
    Přestavba dalšího sídla magistrátu trvala 15 měsíců a její cena stoupla z původně plánovaných 275 milionů na 330 milionů korun. Další miliony bude stát vybavení budovy nábytkem. Město své nové sídlo zaplatí ve splátkách. Po dobu 16 let uhradí každoročně 13 milionů korun a pak doplatí zbytek. Lidé nyní najdou 345 zaměstnanců magistrátu na šesti místech. V novorenesanční radnici jich zůstane 100, další budou ve vedlejší budově Díla, v budově Uran u vlakového nádraží, v Mariánské ulici a v  Liebiegově vile v Jablonecké ulici.
0 komentářů
přidat komentář