Ministerstvo dá 105 milionů na komunitní domy pro seniory

Vložil
ČTK
14.08.2015 16:10
Praha

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří 105 miliony korun výstavbu komunitních domů pro seniory. Schválilo dotace celkem na 12 projektů. ČTK to dnes sdělila mluvčí úřadu Veronika Vároši. Domy mají pomoci prodloužit lidem soběstačnost a aktivní život.

    "Podpora je určena pro seniory už od 60 let, u kterých je vysoká pravděpodobnost stále aktivní pracovní produktivity," uvedla již dříve ministryně Karla Šlechtová (za ANO). V domech jsou povinné společné prostory, třeba kuchyňka či ošetřovna, které mají usnadnit setkávání se sousedy. Vytvořit je možné i hobby místnost, televizní místnost či letní terasu. Společné prostory však nesmí být 20 let komerčně využívány. V domě podle podmínek dotace také nebude možné poskytovat pobytové sociální služby, ale v obci musí být dostupná terénní sociální služba.
    Ministerstvo vybíralo z 28 žádostí o dotace v celkové výši 284 milionů korun. Nakonec schválilo uvolnění peněz na 12 staveb, nejvíce je jich z Moravskoslezského kraje, a to čtyři. Polovinu z úspěšných žadatelů tvoří místní samosprávy a mezi ostatními jsou například církevní organizace, ale i soukromé firmy.
    "Tato pilotní výzva, kterou jsme vyhlásili poprvé v historii ministerstva, přinesla nové poznatky, které budou zapracovány do programové dokumentace Programu podpora bydlení pro období 2016 - 2021 tak, aby podmínky lépe odpovídaly praxi a umožňovaly vznik ještě kvalitnějších projektů odpovídajících potřebám našich starších spoluobčanů," doplnila Šlechtová.
    Výzvu k předkládání žádostí o dotace pro příští rok na komunitní domy seniorů, ale i další podporované investice - třeba regeneraci sídlišť či výstavbu pečovatelských bytů - ministerstvo vyhlásí v posledním čtvrtletí roku. "Doporučujeme žadatelům sledovat web ministerstva pro místní rozvoj, kde budeme o aktuálních výzvách s předstihem informovat," oznámila mluvčí úřadu.
0 komentářů
přidat komentář