Nové náměstí v Tanvaldě - pozvánka na workshop

Náměstí, které Tanvaldu chybí, budou navrhovat studenti architektury

Zdroj
Agata Jankovska, Context Labs
Vložil
Tisková zpráva
13.08.2015 16:05
Workshop pro studenty architektury, zaměřený na možnosti využití veřejného prostoru v centru města, se v Tanvaldu uskuteční poslední srpnový týden. Během něj vznikne několik ideových návrhů, které ukážou, jak by náměstí mohlo vypadat. Workshop bude navazovat na plánovací setkání architekta Petra Klápštěho, které bylo sondou a jedním z prvních iniciativních kroků ke změně.
„Tanvald v současnosti žádné náměstí kolem hlavní ulice Krkonošská nemá, prostor má však skrytý potenciál – v okolí jsou soustředěné významné budovy, protéká tudy řeka a hlavní silnicí do Krkonoš projíždí dnes řada lidí bez povšimnutí,“ říká jedna z organizátorek akce Eva Kubjátová, absolventka Fakulty architektury a členka studenské skupiny Nezevli jen tak. „Zadní hranu prostoru, kde by mohlo nové náměstí vzniknout, tvoří chátrající průmyslový areál bývalé Seby. Vznik nového náměstí by mohl vést v budoucnu i k podnícení jeho rekonstrukce a využití pro další rozvoj Tanvaldu,“ dodává Eva Kubjátová.
V Tanvaldu se setkaji studenti architektury z různých vysokých škol s místními obyvateli, odborníky a architekty. Workshop bude mít i veřejnou část, snahou je co nejvíce zapojit místní obyvatele, tak, aby mohli vyjádřit svá přání a představy. Fakulta architektury ČVUT na akci volně naváže zadáním semestrálních prací. 
Program začíná v pondělí 24. srpna v 19:00 přednáškami, během nichž se účastníci workshopu seznámí s Tanvaldem. Organizátoři představí záměr workshopu, úvodní slovo pronese starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek. O životě v Tanvaldu dříve a dnes pohovoří bývalý starosta Petr Polák, navazovat bude přednáška Michala Štima o městě z pohledu územního plánování. Architekt Petr Klápště na závěr seznámí přítomné s výsledky plánovacích setkání s místními obyvateli.
Úterní přednáškový večer bude věnován architektuře a veřejnému prostoru. Jana Hořická a Jan Pustějovský představí práci s průmyslovym dědictvím, architekti z atelierů Mjölk a Povětroň ukážou, jak je možné oživit veřejný prostor.
Ve středu 26. srpna v 19:00 proběhne veřejná konzultace rozpracovaných návrhů.
V sobotu 29. srpna večer od 17:00 se uskuteční prezentace finálních návrhů. Navazovat bude slavnostní ukončení workshopu v areálu bývalé textilky, doprovázené koncertem.
Studenti budou pracovat celý týden, své návrhy budou konzultovat přímo na místě s dalšími architekty - za architektonické uskupení Iuch přijedou Jakub a Ida Chuchlíkovi, z Ateliéru L Jana Langerová, dále Marek Tůma, zahradní architektka Jitka Trevisan a další.


Přednášky a prezentace jsou volně přístupné – přijďte se podívat v pondělí, úterý, středu a v sobotu večer. Budeme se těšit!

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář