Plzeňané budou mít v září na náměstí místo asfaltu italský křemen

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
02.08.2006 18:30
Plzeň

Plzeň - V polovině září se budou moci Plzeňané projít po novém povrchu náměstí Republiky, jehož polovina získá dlažbu z italského křemene. Nyní je kamenem pokryta již zhruba třetina plochy náměstí, jehož povrch byl zhruba 15 let asfaltový. ČTK to řekl technický náměstek útvaru investic města Roman Dohnal.

    Podobný kámen zatím údajně žádné velké české město nezvolilo, dláždí s ním často ve Francii, Německu a Rakousku. "Koukám na něj každý den a mám z nové dlažby obrovskou radost," uvedl primátor Miroslav Kalous. Připustil ale, že reakce Plzeňanů nejsou vždy kladné.
    Podle Dohnala už město nakoupilo dlažbu téměř na polovinu náměstí. "Pokud tam nebudou jezdit nákladní tatrovky, tak vydrží stovky let," uvedl. Podle Dohnala se provádí pravidelné laboratorní zkoušky dlažby. Po zprovoznění první části nové plochy tam město bude pouštět pouze metací vozy. Před radnici se vrátí parkoviště pro návštěvy pro zhruba 30 vozů.
    Stavba za 155 milionů korun potrvá do listopadu 2007, kdy by měla být celá 1,6hektarová plocha pokryta italským křemenem. Ten bude mít ze 70 procent barvu šedozelenou a zbytek šedočervenou. Na náměstí, které získá vzhled z přelomu 19. a 20. století, se vrátí letní restaurace, kašny a lavičky. Nyní prováděná první etapa obnovy na straně od radnice ke katedrále svatého Bartloměje přijde na 43 milionů Kč. Začala koncem loňského roku a skončí 15. září. Druhá etapa obnovy středové plochy začne 1. srpna. Potrvá do ledna 2007 a bude stát 42 milionů korun. Kromě nových vrstev zahrnuje likvidaci středové komunikace a budování pilířků pro stánkaře.
    Poslední jižní část si vyžádá 70 milionů korun. Začne v květnu 2007 a skončí v listopadu. Stavba tří kašen si vyžádá dalších 20 milionů až 30 milionů Kč.
    Třetinu nákladů všech etap tvoří dlažba, její položení a podkladové vrstvy. Původně radnice zvažovala, že využije žulové kostky, zbylé po obnově Americké třídy a Francouzské ulice. "Porfyr je rovnější než kočičí hlavy, schůdnější, bezpečnější a má stejnou barevnost," dodal Kalous.
0 komentářů
přidat komentář