Letní dílna a workcamp na Městské plovárně v Plzni

Zdroj
Šárka Malošíková, Ateliér MáMA
Vložil
Tisková zpráva
08.08.2015 10:40
Plzeň – Během druhého červencového týdne proběhl na loni obnovené Městské plovárně v Plzni mezinárodní workcamp pořádaný plzeňským spolkem Pěstuj prostor. Společně se zahraničními dobrovolníky byla na plovárnu přizvána i Mobilní architektonická kancelář Adama Wlazela a Kateřiny Vídenové a studenti Fakulty architektury pražského ČVUT pod vedením Josefa Mádra a Šárky Malošíkové z ateliéru MáMA, aby navrhli a zrealizovali další netradiční oživení plovárny a jejího okolí.

Plovárna a přilehlé břehy řeky Radbuzy figurovaly v Ateliéru MáMA již jako jedno ze školních zadání letního semestru 2015. Území architekty oslovilo především tím, že ač je vzdálené jen několik minut chůze ze samotného centra Plzně, jeho silný potenciál (kvalitně naplňovaný např. v období první republiky) dnes zůstává nevyužit. Semestrální práce se zabývaly oblastí mezi Papírenskou a Doudleveckou lávkou. Studenti zde navrhli veřejný park, do kterého umisťovali své návrhy. Vznikly tak zajímavé pohledy na místo od „zenového parku“ přes akupunkturní vstupy na klíčových bodech až po moderní verzi plovárny. K průběžnému a závěrečnému hodnocení prací studentů byl přizván i architekt Marek Sivák, vedoucí spolku Pěstuj prostor, který následně pozval studenty do Plzně vyzkoušet si své návrhy v praxi.
 
„Letní dílna se stala volným pokračováním ateliérového zadání a umožnila studentům navrhnout, vlastními silami vyrobit a umístit dřevěné objekty do území a tímto přímým vstupem navázat na abstraktní studentské práce z průběhu semestru. První, přípravná, část dílny, která v Plzni proběhla již v polovině června, se zaměřila na vytipování těch správných míst u řeky,“ říká Josef Mádr, vedoucí ateliéru MáMA. „Důležité bylo ale srovnání teoretických představ s realitou místa, ověření vhodné funkce a nalezení estetického řešení, které bude odpovídat možnostem výrobního procesu.“

V červenci následoval intenzivní pracovní týden, který kromě výroby a montáže navržených objektů znamenal i důslednou přípravu vybraných míst na březích řeky, zejména vykácení křovin a úklid odpadků, které zde návštěvníci volně odhazují do zarostlých břehů. „Věříme, že pro mnohé návštěvníky budou nové průhledy a přístupy přímo k vodě zajímavé a budou důvodem se do těchto míst častěji vracet,“ uvedla Šárka Malošíková.

Spolu se studenty pracovali na plovárně letos už podruhé mezinárodní dobrovolníci. „Pod vedením architekta Adama Wlazela z Mobilní architektonické kanceláře vyrobili pódium, které lze rozložit a využít i jako taneční parket. Na náplavce vznikl držák na houpací sítě a lanovka spojující oba břehy řeky. Podél Radbuzy v blízkosti plovárny přibylo několik masivních dřevěných laviček, které se brzy staly oblíbenými místy k posezení při procházce kolem řeky. Pokračovalo se také v čištění bývalého plovárenského parku, kde bylo za pomoci členů sdružení Maják Plzně zprůchodněno několik původních cestiček,“ popisuje Silvie Hašlová, koordinátorka workcampu ze spolku Pěstuj prostor. Celá akce se mohla odehrát díky finanční podpoře Plzně – Evropského hlavního města kultury 2015, Ministerstva kultury ČR a materiální podpoře firem Boels, Eurovia, Dřevo Trust a Krinner.
 
Neobvyklý mobiliář a výstavu vybraných studentských prací z letního semestru ateliéru MáMA je možné zhlédnout až do letošního podzimu. Stačí si prodloužit procházku nebo projížďku na kole či koloběžce od DEPA2015 proti proudu Radbuzy a nechat se vtáhnout do atmosféry tohoto území.

Více informací >
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zajímavý název - workcamp
Lukáš
08.08.15 12:14
zobrazit všechny komentáře

Související články