Bazén v Brně na Riviéře má dostat nerezovou vanu za 50 milionů

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
05.08.2015 19:45
Brno

Brno - Prostřední bazén brněnského koupaliště Riviéra by měl dostat v příštím roce nerezovou vanu za 40 až 50 milionů korun, pokud město investici schválí. V posledních několika letech se stupňuje problém s únikem vody z betonových bazénů a letos už uniká 200 metrů krychlových denně. Kdyby se bazén neopravil, musel by se příští rok zavřít, řekl dnes na tiskové konferenci předseda představenstva městské společnosti Starez Antonín Crha (KDU-ČSL).

    Havarijní stav tak v sezoně zdražuje provoz bazénu o 800.000 korun, protože se musí dopouštět pouze vodou z vodovodu kvůli suchu a nízkému průtoku v souběžném náhonu. "S vypětím všech sil a snahy zaměstnanců tuto sezonu dokončíme. Potápěči na nejhorší místa nanesli pod vodou ochranné směsi," uvedl ředitel zařízení Martin Mikš. Alternativním řešením je bazény natřít speciální izolační vrstvou, což by stálo zhruba pět milionů. "Jde však o krátkodobé řešení nejvýš na dva roky," uvedl Crha. Naposledy se rekonstrukce bazénů dělala před 12 lety a vzhledem k tomu, že jde o hrubozrnný beton, rychle podléhají povětrnostním vlivům i agresivnější chlorované vodě.
    Podobnou nerezovou vanu má bazén na Kraví hoře. "Výhoda je v dlouhodobé životnosti a minimální nutnosti údržby. Také se mnohem snáze čistí a neuchytávají se tam v takovém množství řasy," řekl Crha. Dalším problém je samotný únik vody. "Jde o chlorovanou vodu a prakticky nevíme, kde mizí, i když písky, které jsou pod Riviérou, ji pročistí," uvedl Crha.
    Projekt bude mít Starez nachystaný a záleží pouze na přístupu města. Oprava by se měla stihnout do začátku sezony. V dalších letech by bylo potřeba opravit i další dva bazény, celková investice se odhaduje na 150 až 190 milionů korun.
    Koupaliště na Riviéře, jehož historie sahá až do 19. století, je jedním z největších přírodních koupališť nejen v Brně, ale i v celé republice. Bazény mají na délku zhruba 400 metrů a denní kapacita je 7000 lidí. V letošních tropických vedrech zažívá rekordní návštěvnost. V červenci přišlo přes 38.000 lidí, zatímco loni to bylo 26.500.
0 komentářů
přidat komentář

Související články