Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Inspirace z Japonska
Inspirace z Japonska

Přinášíme malou ochutnávku architektonicky zajímavých domů z Japonska, kde práce se světlem hraje prim.
Rádi bychom také prezentovali inspiraci z Čech v Japonsku a proto oceníme, když přihlásíte své realizované stavby do naší soutěže.

Bubbletecture H

Architekt: Endo Shuhei Architect Institute
Projektanti: Kengo Sasamoto, Aya Umemoto
Fotograf: Y. Matsumura
Město: Sayo-cho, Hyogo pref.
Plocha: 994 m²



Koncept a funkce
Projekt budovy ekologického vzdělávacího centra a studijního prostoru od architekta Shuhei Endo s názvem Bubbletecture H je pokračováním organické architektury inspirované přírodou, která využívá zakřivených tvarů, ploch a konstrukcí, jaké nacházíme v přírodě a biologii. Tento druh bionické architektury – která se často spojuje s fraktální matematikou – představuje organickou alternativu ke klasické pravoúhlé architektuře. Projekt je plný bublinových tvarů a oblouků inspirovaných přírodou. Představte si v krajině obrovského hlemýždě nebo houbu vytvořenou s použitím matematických a technických postupů, které kombinují trojúhelníkové části budovy do jedné ekologicky šetrné organické konstrukce; tak si můžete udělat o projektu dobrou představu.
Stavba je umístěna na vrcholu kopce, z něhož lze přehlédnout severní část lesa. Sestává ze tří „bublinových křídel“ spojených do jediné stavby; budova Bubbletecture H tak spojuje více funkcí, protože jde o divadlo, knihovnu a velký studijní prostor. V samém středu budovy je vnitřní okrouhlé nádvoří.

Materiály a konstrukce

Bionická konstrukce budovy Bubbletecture H je organická a přitom zároveň modulární, sestává se z trojúhelníkových částí, nosníků a polí. Stavba vypadá, jako by vystupovala z okolního terénu a plazila se po svahu jako had, jako živý organizmus složený z rostoucích buněk. Prefabrikované trojúhelníkové ocelové desky o tloušťce 1,2 mm tvoří „kůži“, která vypadá, jako by byla obalena kolem celé budovy včetně fasád i střechy jako punčocha. Ocel má záměrně zrezavělou povrchovou úpravu, která díky speciálnímu zpracování chrání budovu před další korozí; stávající rez se totiž po stabilizaci již nebude dále šířit. Na jedné části střechy je také položen drn a mech, který funguje jako izolace a přizpůsobuje vzhled stavby k okolí. Tento prvek zdůrazňuje základní ekologický cíl celého projektu, totiž snížení emisí CO2, a propůjčuje budově mnohem jemnější vzhled, než je v případě oceli obvyklé. Pod ocelovou „kůží“ byly jako střešní konstrukce použity nosníky z japonského cypřiše, které jsou zevnitř dobře viditelné, a to i se spoji ve tvaru hvězdy. Povrch šikmých stěn pod kupolemi byl vyztužen jednovrstvou dřevěnou konstrukcí z cedrového dřeva.
Kromě kulatých a trojúhelníkových fasádních oken umístěných v šestiúhelníkových polích ve vrcholu střechy byla do oken ve vnitřním nádvoří integrovaná celá řada střešních oken VELUX. Výsledkem je silný architektonický vjem, protože střešní okna vypadají, jako by se vznášela v průhledném prostoru bez ohraničení. Střešní okna VELUX integrovaná ve skleněných polích v nádvoří kromě toho osvětlují důmyslné vestavěné knižní regály v prostoru knihovny.

Více o projektu zde

House H

Architekt: Hiroyuki Shinozaki Architects 
Město: Chiba

Dřevěné sloupy ve tvaru Y podepírají strop v místnostech a loftech na různých úrovních; jde o rodinný dům v japonském městě Matsudo od ateliéru Hiroyuki Shinozaki Architects. Osm sloupů prochází až po střechu domu; vzájemně se překrývají a podepírají tak první patro o různých výškových úrovních. Najdeme zde dvě ložnice a tradiční japonskou místnost, a tři samostatné lofty. Obývací pokoj, jídelna a kuchyně se nachází v přízemí; jednotlivé místnosti jsou volně rozděleny na různé prostory pomocí vhodně rozmístěných sloupů.
Schodiště vede do děleného prvního patra, kde jsou jednotlivé místnosti na různých úrovních a pomocí žebříků jsou propojeny s lofty nahoře. Podlaha i nábytek v celém domě je ze stejného dřeva jako sloupy. Střecha domu se rovnoběžná se šikmými dřevěnými opěrami a totéž platí i pro okna ve štítu domu. Terasa ve tvaru L se nachází na zadní straně domu a obepíná jídelnu zezadu.

New Moon building

Architekt: Openvision
Město:Tokyo



Konara House

Typový dům
Město:Kanagawa


Zdroj: VELUX Česká republika, s.r.o.
Vložil: Tisková zpráva, 31.07.15 14:35
Návštěvnost: 3781 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Související články
Související architekti
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.